GRIP 4? Zo lekker efficiënt!

GRIP 4? Zo lekker efficiënt!

Burgemeester Broertjes erkende vanavond dat hij GRIP 4 heeft afgekondigd op 19 oktober. Wanneer er precies is afgeschaald, weet hij niet precies. "Wat mij betreft 5 november". "U moet toch een besluit ondertekend hebben, als u afschaalt?" "O, dat zal vast gebeurd zijn."

De burgemeester zei dat hij GRIP 4 had afgekondigd, omdat er duizenden vluchtelingen naar Nederland kwamen. Dit was een middel om iedereen paraat te hebben. "Efficiënt".

GRIP 4 is voor heftige branden (zoals Moerdijk) en overstromingen, niet voor "efficiency". In geen enkele andere Veiligheidsregio is Grip 4 gebruikt. En daar kwamen ook vluchtelingen heen.

GRIP 4 op "crisis vluchtelingen" betekent dat de andere burgemeesters in de regio GEEN besluiten meer mogen nemen, alleen de voorzitter van de Veiligheidsregio, burgemeester Broertjes.

Wat is er nu gebeurd in de GRIP 4-periode? Dat is de grote vraag. Aan de ene kant zei de burgemeester vanavond "Het was handig, want dan konden we de vluchtelingen eerst in Laren opvangen en daarna in Wijdemeren." En aan de andere kant zei hij: "Ik heb geen enkel besluit genomen in die tijd."

Karin Walters, raadslid Hart voor Hilversum, zei: "U heeft de raad niet geïnformeerd over GRIP 4. De andere raden in de regio weten ook van niks. Volgens artikel 40 van de Wet op de Veiliheidsregio moet u na afloop van GRIP 4 de raden in de regio schriftelijk informeren over de besluiten die u heeft genomen. Wanneer gaat u dat doen?" "Dat ga ik niet doen", zei de burgemeester, "dat is niet nodig. Ik heb niks besloten." "Maar het staat in de wet. Dat moet, en ik neem aan dat de raden in de regio willen weten wat er gebeurd is." "Ik doe het toch niet." "Dus u verdomd het?" zei Karin Walters. <Whooh! Toen viel het stil. Een ambtenaar snelde naar de burgemeester, waarschijnlijk om te fluisteren: "We kunnen wel een briefje sturen..."> Daarop mompelde de burgemeester dat hij een briefje aan de raden in de regio over GRIP 4 en over de besluiten die hij genomen heeft gaat sturen.

Dat lijkt ons ook ja. Als je grote middelen inzet, dan leg je daar netjes schriftelijk verantwoording over af aan de raad van Hilversum en de raden in de Veiligheidsregio.

We zijn benieuwd wat er in het briefje zal staan. Financiële middelen, die besteed zijn? Extra piketdiensten van ambtenaren? Accomodaties die door de Veiligheidregio zijn ingezet voor de opvang? Transparantie graag!

Karin Walters
Hart voor Hilversum

11-02-2016 Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl