Kans op een sociale huurwoning in Hilversum steeds kleiner: stop de verkoop!

Kans op een sociale huurwoning in Hilversum steeds kleiner: stop de verkoop!

Vandaag, woensdag 15 juni, bespreekt de gemeenteraad de Lokale Woonvisie. In een eerder artikel liet Hart voor Hilversum op basis van eigen onderzoek zien dat er in de laatste 5 jaar 600 sociale huurwoningen verdwenen zijn in Hilversum. Hoe ziet de kans op een woning in Hilversum er nu uit?

Genoeg te koop en redelijke keuze in middendure huur

Als je een huis tot 200.000 euro kan, betalen dan heb je vandaag op Funda in Hilversum de keuze uit: 300 appartementen en 70 eensgezinswoningen. Op Funda kan je ook kiezen voor middendure huur in Hilversum:

Rij er langs op je fiets, kies een leuke woning uit en je woont! Voor een woning naar je smaak zoek je wat langer: er is een redelijke keus.

Amper een sociale huurwoning beschikbaar

Hoe zit dit dan voor sociale huur? Op dinsdag 14 juni stonden de volgende sociale huurwoningen op Woningnet:

Er zat geen jongerenwoning bij. Er was welgeteld 1 sociale huurwoning passend geschikt voor een 1 of 2 persoonshuishouden met een laag inkomen (tot ongeveer 150% van bijstand).

9 sociale huurwoningen voor duizenden ingeschreven Hilversummers. Meer dan 300 reacties is geen uitzondering. 299 teleurgesteld en 1 gelukkige: hij of zij mag gaan wonen in een sociale huurwoning!

Verkoop en liberalisatie gaat hard door!

De Alliantie had op die dinsdag 14 koopwoningen in de aanbieding (allemaal ex-sociale woningen) en 3 vrije sector huurwoningen (boven de 1000 euro huur).

Bij Gooi- en Omstreken stond 1 vrije sector woning open (rond de 900 euro huur).

Dudok Wonen had 6 sociale koopwoningen en 6 vrije sector woningen (rond 1000 euro huur) in de etalage. Als je het kan betalen, dan bieden de corporaties ruime keus om direct te wonen!

Van 6 sociale huurwoningen per week naar 4 sociale huurwoningen per week

We bekijken 2 kwartalen. Van 1 december 2015 tot eind februari 2016 zijn er 113 woningen op Woningnet beschikbaar gekomen in Hilversum. Daarvan zijn er 16 aan mensen met een urgentiebewijs toegekend en er zijn er 16 toegewezen aan statushouders. Dat betekent dat er 81 woningen vrij zijn toegewezen aan mensen die reageerden: dat is 6 per week.

Ondertussen gaat de beschikbaarheid nog verder achteruit. Van 1 maart 2016 tot en met 31 mei 2016 zijn er 70 woningen beschikbaar gekomen. 10 waren er voor mensen met urgentie en 8 voor statushouders. Dan bleven er nog 52 woningen over voor de duizenden mensen die reageerden op een woning in dat kwartaal. Er zijn slechts 4 sociale huurwoningen per week vrij toegewezen.

Race naar de bodem

In de Woonvisie van dit D66-VVD-CDA-SP-college gaat de verkoop van sociale huurwoningen gewoon door. Als de prijs maar onder de 210.000 euro blijft. Zolang dat zo is, mag er onbeperkt verkocht worden! Wethouder van Vroonhoven (CDA) zet in op middendure huur. "Die mensen kunnen anders geen kant op!". Niet waar: er is dagelijks keus uit middendure huur. Hoever mag het aantal sociale huurwoningen dan nog dalen? Tot er nog maar 1 per week vrij toegewezen wordt en je in de Staatsloterij nog meer kans maakt?!

Stop de verkoop van sociale huurwoningen!

Voor Hart voor Hilversum is de maat vol. Er is maar één remedie: stop de verkoop en liberalisatie van sociale huurwoningen! Ook het Huurteam Hilversum, die al jarenlang huurders goed begeleidt, komt tot deze conclusie. Eerst waren ze nog wel te porren voor verkoop aan zittende huurders, maar in deze tijd met zo weinig sociale huurwoningen en zo'n grote vraag ziet ze daar van af. Stop de verkoop!

Fractie Hart voor Hilversum.

15-06-2016 Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl