SP en Hilversum1 vallen door de mand!

SP en Hilversum1 vallen door de mand!

De raad debatteerde onlangs 3 uur lang over de Woonvisie. Het was tijd op kleur te bekennen: welke partijen willen meer sociale huurwoningen? En wie maakt andere keuzen? SP en Hilversum1 kozen voor het pluche en stemden vóór de Woonvisie!

Rechtse Woonvisie

Wethouder van Vroonhoven(CDA) heeft namens dit VVD-D66-CDA-SP-college een woonvisie opgesteld.

Dat de VVD niet veel op heeft met sociale huurwoningen is geen verrassing. Het landelijk VVD-standpunt is dat het aantal sociale huurwoningen naar beneden moet. D66 en CDA willen vooral inzetten op het toverwoord "doorstroom" en op middendure huur: tussen 700 en 900 euro. Dan ontstaan er "vanzelf" meer ruimte in de sociale huurwoningen, omdat scheefwoners doorstromen naar middendure huur. (Dat gelooft toch geen mens!)

Volgens de Woonvisie worden er 300 nieuwe sociale huurwoningen gebouwd om de komst van statushouders op te vangen. Maar dat helpt niks, want ondertussen mag de verkoop van sociale huurwoningen doorgaan. Zelfs aan de 100 extra sociale huurwoningen van de SP werd geknabbeld. En zo lag er dus een rechtse woonvisie.

Stop de verkoop!

Hart voor Hilversum diende samen met de PvdA en Leefbaar Hilversum een amendement (aanpassing) in om de verkoop van sociale huurwoningen te stoppen. Deze haalde het niet. Ook voor ons amendement om statushouders evenredig over de wijken te verdelen was geen meerderheid te vinden. "Bouw 200 extra sociale huurwoningen" werd ook weggestemd. Helder, dit bleef een rechtse woonvisie. Hart voor Hilversum stemde daarom uiteindelijk TEGEN de woonvisie.

"Mede mogelijk gemaakt door de SP"

De SP stemde bij de meeste amendementen tegen en bij een paar vóór. Eén amendement haalde het: voor elke verkochte sociale huurwoning moet compensatie komen: door nieuwbouw of door het vrijkomen van een sociale huurwoning door doorstroming van een scheefwoner. Hiermee lag er nog steeds geen waarborg dat het aantal sociale huurwoningen zou groeien. En dat terwijl er keihard behoefte is aan meer sociale huurwoningen! In andere steden zet de SP daar stevig op in en wil men een stop op de verkoop.

In Hilversum koos de SP voor het pluche: uiteindelijk stemde ze mee met de coalitiepartijen VVD, D66 en CDA. De SP maakte daarmee deze rechtse Woonvisie mogelijk!

Hilversum1 verkocht zijn ziel

Grote woorden had Hilversum1 in eerdere debatten: er moest een Deltaplan Sociale Huisvesting komen! Maar in de raadsvergadering nam Hans Roos, het enige raadslid van Hilversum1, genoegen met vage woorden van de wethouder dat ze "al flink bezig was". Hilversum1 stemde TEGEN alle amendementen en VOOR de rechtse woonvisie.

Het lijkt erop dat Hilversum1 in een goed blaadje wilde komen bij de coalitiepartijen.

Betrouwbaarheid.

De SP heeft eerst hun standpunt over het HOV ingeleverd voor deelname aan de coalitie. En nu blijkt ze ook niet betrouwbaar op haar speerpunt voor sociale huisvesting.

Hilversum1 draait zijn standpunt al om bij een glimlach van de coalitie, dus dat belooft wat...

Hart voor Hilversum knokte in de raadsvergadering tegen de verkoop en vòòr de bouw van meer sociale huurwoningen. Wij hielden onze rug recht. Compromissen sluiten is soms nodig. Maar op het HOV-dossier hebben we reeds laten zien, dat we onze kernpunten niet zullen verloochenen!

Fractie Hart voor Hilversum.

19-06-2016 Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl