Groenstrook langs de Taludweg definitief bevrijd van parkeerblik.

Groenstrook langs de Taludweg definitief bevrijd van parkeerblik.

Op een onstuimige commissievergadering Verkeer & Beheer (23 juni) met wethouder Voorink, 9 insprekers en veel problik publiek op de tribune is de kogel door de kerk gegaan.
Vijf insprekers pleitten voor parkeren in de Groenstrook, drie voor voortzetting van de handhaving van het bestemmingsplan en één inspreker bracht de parkeerproblemen in de Oosterstraten in beeld.

Vele bewoners van de Oosterstraten en Havenstraat kunnen sinds 1 Jan. van dit jaar niet meer in de groenstrook parkeren en hebben dan toch maar een vergunning aangeschaft om in de eigen straten te parkeren. Maar daar zijn te veel vergunningen uitgegeven en is een wezenlijk parkeerprobleem ontstaan waarvoor dringend een oplossing moet worden gevonden.

In het Schrijvers- en Dichterskwartier is gelukkig nog voldoende parkeerruimte alhoewel met name de Multatulilaan wat krapper wordt. Deze krapte is ontstaan doordat de Multatulilaan de eerste straat is buiten het betaald parkeergebied. Een bekend fenomeen.
Desalniettemin vervelend voor deze bewoners en des te erger omdat ook twee bewoners uit de betaalde parkeerzone van de Hyacintenlaan gratis in de Multatulilaan parkeren. Tja, ….

Maar deze bewoners hadden zich samen met een aantal bewoners van de Taludweg sterk gemaakt om weer in de groenstrook haaks te parkeren hetzij met om de vier auto’s een beukenhaagje.

Deze wens was ongemeen hardnekkig en dat mag blijken uit het feit dat al in 2005 door de gemeente in het bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied was besloten de strook te sluiten voor parkeren en het te bestemmen als Groenvoorzieningstrook . In 2007 werd daar nog een schepje bovenop gedaan door het Noordwestelijk Villagebied te verklaren tot beschermd stadsgezicht en als klap op de vuurpijl werd in 2010 het herziene bestemmingsplan weer vastgesteld met de strook als Groenvoorzieningstrook!
Maar geen wethouder durfde het bestemmingsplan te gaan handhaven en de strook daadwerkelijk af te sluiten terwijl aan de andere kant bewoners van de Taludweg zich in toenemende mate gingen storen aan al die autobezitters die de groenstrook als gratis parkeerterrein gebruikten.
De spanningen in de buurt begonnen gaandeweg verder op te lopen.
Hart voor Hilversum heeft in 2014 de Taludwegbewoners bij elkaar geroepen om de mogelijkheden te bespreken.
Alternatieven als parkeerkoffers, rabatparkeren, een autovrije groenstrook en betaald parkeren werden besproken.
Een aantal parkeerkoffers in de groenstrook genoot de voorkeur zonder betaald parkeren. Hart voor Hilversum adviseerde rabatparkeren zonder betaald parkeren.

taludweg.png

De gemeente kwam met een voorstel om langs te parkeren in de gehele groenstrook van de Taludweg en zei dat dat wel met een gedoogbesluitje te regelen was.
Nadat ik het bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied van zowel 2005 als 2010 had nageplozen en het oudere bestemmingsplan Bosdrift, ontdekte ik dat de groenstrook langs de Taludweg absoluut verboden gebied was voor auto’s. Dat dat in 2005 al door de gemeenteraad was besloten en nog eens in 2010. Ook van overgangsrecht kon dus geen sprake meer zijn zo die al aan een van de parkeerders zou zijn toegekend vóór 2005!

De enige conclusie was dat de gemeente sinds het vaststellen van het bestemmingsplan in 2005 had nagelaten te handhaven en het bordje met ‘Parkeren toegestaan’ had laten staan in strijd met haar eigen wetten.
Daarbij heeft de gemeente nagelaten om bij de herprofilering van de Taludweg (na 2010) de situatie zodanig in te richten dat bewoners een goede nieuwe parkeermogelijkheid kregen anders dan in de groenstrook.

Het was pas na de verkiezingen van 2014 dat de gemeente het illegaal parkeren in de groenstrook ter hand nam en inzag dat haar niets anders restte dan het onderzoeken van parkeermogelijkheden op de openbare weg, dat nu geresulteerd heeft in de verkeersveilige rabatparkeerplaatsen.
Hart voor Hilversum heeft de actieve bewonersgroep die de groenstrook blikvrij en groen wilde hebben met raad en daad bijgestaan en steeds gewezen op het uiteindelijke doel zoals dat nu deels bereikt is. Want Hart voor Hilversum kijkt verder dan het nu bereikte resultaat en wenst de Taludwegbewoners een letterlijk bloeiende groenstrook toe en hoopt dat het gezamenlijk nadenken over de inrichting de buurt weer kan verenigen.

Wient Mulder

 

02-07-2016 Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl