De avond van Sazias

De avond van Sazias

Léonie hield het bootjesplan voorlopig tegen

De vergadering van 5 april 2017 had de avond zullen zijn waarop het kersverse Tweede Kamerlid Léonie Sazias na 10 jaar fractievoorzitterschap van Hart voor Hilversum afscheid zou nemen van de gemeenteraad. Maar helaas gooide haar ziekte roet in het eten. Vlak voor de vergadering moest Léonie worden geopereerd en zou dus niet aanwezig kunnen zijn.

Er stond wel een controversieel onderwerp op de agenda: een nieuw bestemmingsplan voor de Oude Haven, zodat daar steigers kunnen worden gebouwd. Hart voor Hilversum is daar vanaf het begin al tegen en in de commissie Ruimte hadden ook SP, PvdA en GroenLinks (samen goed voor 15 zetels) al aangegeven tegen dit plan te zullen stemmen. D66 en VVD waren voor (14 zetels). Het zou er dus om gaan spannen.

De vergadering begon met een kwinkslag, toen Marlon van Dalen (zelf gek op kikkers!) burgemeester Broertjes een cadeautje overhandigde. Uit het zilverpapier (Marlon zit midden in een verhuizing en kon zo snel niets anders vinden) kwamen twee kikkers. Tijdens de commissievergadering had de burgemeester namelijk hardop zitten mopperen dat er op de bestaande steiger geen 'kikkers' zitten om een boot aan vast te leggen. Een 'probleem' dat volgens Hart voor Hilversum eenvoudig voor een paar euro op de lossen is, zonder een heel bestemmingsplan te hoeven wijzigen.

Toen het CDA en Hilversum1 echter verklaarden wèl voor wijziging van het bestemmingsplan te zijn, sloeg de stemming om. Met hun 4 zetels zouden de voorstanders immers op 18 stemmen komen, terwijl de tegenstanders (waaronder nu ook CU en Leefbaar Hilversum) op 17 zouden blijven steken. Vertegenwoordigers van het Comité voor de Oude Haven begonnen onrustig te schuifelen op de publieke tribune. Hart voor Hilversum vroeg om een korte schorsing.

Natuurlijk hadden wij voorzien dat vanavond elke stem zou tellen. Gelukkig is Léonie's operatie goed verlopen en durfde ze het aan om toch even haar bed te verlaten en naar het raadhuis te komen. In een rolstoel werd ze, stralend als altijd, door Jerry Braaksma de zaal in gereden, onder luid applaus van de aanwezigen. De stemming eindigde met 18 stemmen voor en 18 tegen.

Voor de Oude Haven betekent dit dat er nog geen beslissing is genomen. Omdat de stemmen staakten komt het in mei nogmaals op de agenda van de raad. Als de stemmen dan weer staken gaat het plan niet door.

Die avond zal de gemeenteraad ook afscheid nemen van Léonie. Maar 5 april gaat de geschiedenis in als de Avond van Sazias!

Fractie Hart voor Hilversum.

06-04-2017 Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl