Verloedering Dreigt in Zeeheldenkwartier

Verloedering Dreigt in Zeeheldenkwartier

Buurtbewoners en winkeliers vrezen verloedering van de buurt als de verhuisplannen van supermarkt Hoogvliet van ‘Chatham’ naar de Renault-garage op de Bosdrift doorgaan. Zo bleek op 8 november tijdens een drukbezochte informatieavond in de Bethlehemkerk waar ook onze commissieleden Hakan Koc en Michiel Eerenberg aanwezig waren om polshoogte te nemen.

Op dit moment is supermarkt Hoogvliet gehuisvest in de winkelstrip ‘Chatham’ aan de Admiraal de Ruyterweg in Hilversum-Zuid. Op deze locatie zijn geen mogelijkheden meer voor uitbreiding. Hoogvliet wil daarom graag een grotere supermarkt bouwen die aan de verwachtingen van hedendaagse consumenten voldoet. Het heeft zijn oog laten vallen op het pand van Renault-dealer Stam aan de Bosdrift.

Volgens de organisatoren van de bijeenkomst, Stam en Hoogvliet, zou een "korte afstand" (N.B. 500 meter, ofwel 6 minuten lopen) tussen de huidige locatie van de Hoogvliet en de beoogde nieuwe locatie geen problemen moeten opleveren. Maar de bewoners van de Bosdrift denken hier heel anders over! Zij maken zich zorgen over o.a. (geluids)overlast van de nieuwe en grotere Hoogvliet, de verkeersveiligheid door een toename van autoverkeer, minder parkeergelegenheid voor bewoners en overlast van vrachtwagens door laden en lossen.

Maar er zitten meer haken en ogen aan het verhuisplan: door het vertrek van Hoogvliet zal het winkelcentrum Chatham veel minder bezoekers trekken. Een aantal ondernemers heeft al aangegeven in dat geval ook weg te zullen gaan, waardoor verloedering op de loer ligt. Wethouder Voorink (VVD) wil de winkelbestemming van Chatham dan helemaal laten vervallen. En dat betekent een verarming voor de buurt. Ook ondernemers Marcel en Jan Jongerius, die hun buurtsupermarkt om de hoek van Garage Stam hebben, zijn niet blij met de komst van een grote concurrent direct naast hun deur.

Tijdens de avond kwam de woordvoerder van Hoogvliet vooral vertellen wat hun wensen en eisen zijn. Dit is bij de buurtbewoners duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. En niet helemaal onbegrijpelijk wat ons betreft. De belangen van Hoogvliet en Stam zijn ons duidelijk, maar er zijn veel meer belangen waarmee rekening moet worden gehouden. Voor de plannen zijn bestemmingswijzigingen nodig. Hoogvliet en Stam kunnen dus niet zomaar hun gang gaan.

Hart voor Hilversum heeft burgerparticipatie en fatsoenlijk bestuur hoog in het vaandel staan. Dat betekent dat wij willen dat de gemeente zorgvuldig omgaat met ALLE belangen, ook die van de buurtbewoners en kleine middenstanders. Wij zullen dit dossier daarom op de voet blijven volgen!

Wilt u hierover met ons in gesprek? Neem dan contact met ons op via info@hartvoorhilversum.nl of ga naar onze Facebookpagina ‘Hart voor Hilversum’.

Hakan Koç en Michiel Eerenberg,
commissieleden Hart voor Hilversum.

12-11-2017 Deel
Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl menu