‘LOKAAL’ ZIT IN DE LIFT

‘LOKAAL’ ZIT IN DE LIFT

De opmars van lokale partijen lijkt nog altijd door te zetten.
Dat bleek maar weer eens uit de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen die vorige week werden gehouden in een aantal nieuwe gemeenten die zijn samengevoegd. Met name lokale partijen, die sterk geworteld zijn in de gemeenschap, hebben grote moeite met de van bovenaf opgelegde gemeentelijke herindelingen. En juist die partijen hebben de verkiezingen van vorige week gewonnen.

Vlak voor deze verkiezingen zei Pechtold op het D66 jaarcongres: “Ik adviseer mensen niet op een lokale partij te stemmen omdat die ‘geen toegang hebben tot de boomtoppen in Den Haag” . Die waarschuwing heeft dus duidelijk niet geholpen. Misschien heeft het er zelfs wel aan bijgedragen dat een aantal lokale partijen de grootste in hun gemeente werden. In Zevenaar en Rijnwaarden werd Lokaal Belang de grootste fractie met 10 van de 27 zetels. In Bellingwedde en Vlagtwedde won Gemeentebelangen Westerwolde met 6 van de 19 zetels. En in Waadhoeke haalden de twee lokale partijen samen 12 van de 29 zetels.

Het zou mij niet verbazen als een zelfde beeld volgend voorjaar ook in Het Gooi te zien zal zijn.
‘De Provincie’ heeft de negen gemeenten uit onze regio opgedragen te fuseren, tot één Gooistad. Een gemeente die na Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de vijfde stad van Nederland zou worden. Met maar liefst 240.000 inwoners, groter dan Groningen… Maar wat betekent dat voor de kloof tussen de burger en het gemeentebestuur, de politiek? Die kan natuurlijk alleen maar groter worden. Want als er straks nog maar één gemeentehuis is met één College van B&W en één gemeenteraad, voor het hele gebied met meer dan vijftien dorpskernen, is er geen mens meer die nog weet wie zijn bestuurders en volksvertegenwoordigers zijn. En die bestuurders en politici hebben straks geen idee meer waar zij het in het Raadhuis over hebben, want ze kunnen het immense gebied waar zij over gaan (en alle gevoeligheden die daar spelen) onmogelijk omvatten.

De samenvoeging van Hilversum met zes andere gemeenten tot één enorme stad, gaat niet in een keer plaatsvinden. Eerst moeten Hilversum en Wijdemeren (o.a. Loosdrecht, Kortenhoef, Ankeveen en Nederhorst) met elkaar samen gaan. Net als Blaricum,Laren en Huizen. Gooise Meren (Naarden, Bussum, Muiden en Muiderberg) mogen samen met Weesp, maar hoeven dat niet als ze niet willen. Daarna moet alles onder één College van Burgemeester en Wethouders en één gemeenteraad komen.
En de burgers? Die hebben hier helemaal niets over te zeggen gehad. De samenvoeging is namelijk geen onderwerp van de vorige gemeenteraadsverkiezingen geweest. Het besluit is dus genomen zonder deugdelijk inspraakproces, laat staan actieve burgerparticipatie. De Hilversumse wethouders Jaeger en Van der Want van D(emocraten)66, een partij die normaliter zegt voor referenda en directe democratie te zijn, vonden het opeens toch niet zo’n goed idee om de bevolking te raadplegen. (Jaeger: “Te veel emoties tegenover ratio”) En dus is Gooistad er -net als de HOV-lijn- op bevel van de Provincie- er tot nu toe doorheen gedrukt door de landelijke partijen in het College.

Drie van de vier partijen die ons land vanuit Den Haag regeren (VVD, D66, CDA en CU) hebben het ook in het Hilversumse gemeentebestuur voor het zeggen. Dat zijn dus de partijen waarvan Pechtold beweert dat de plaatselijke afdelingen toegang hebben tot de top. Hij suggereert daarmee dat de plaatselijke afdeling van een ‘Haagse’ politieke partij, het landelijke beleid in Den Haag zou kunnen beïnvloeden. Maar dat is natuurlijk klinkklare onzin. Zoals de voorbeelden van Gooistad en HOV-lijn duidelijk aantonen, gaan de ‘sapstromen’ precies de andere kant op. Want reken maar dat de ‘boomtoppen’ in Den Haag hun Hilversumse fracties onder druk zetten als zij iets met onze stad of regio willen. De lange arm van Rutte, Pechtold, Buma of Klaver reikt tot in de haarvaten van hun partijen, dus tot in het Hilversumse raadhuis.

Als lokale partij mag Hart voor Hilversum dan geen toegang hebben tot de ‘toppen van de eigen boom in Den Haag’, maar dat heeft ook een groot voordeel: namelijk dat die ‘top’ zich ook niet met ons kan bemoeien! Zodat wij ons, als grootste lokale partij van het Gooi en op een na grootste fractie in de Hilversumse raad, altijd volledig kunnen inzetten voor de belangen van de Hilversummers.

Denk daar nog maar eens aan als u volgend voorjaar naar het stemlokaal gaat…

29-11-2017 Deel
Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl menu