Hart voor Hilversum zorgt voor lage woonlasten

Hart voor Hilversum vindt dat de financiën van de gemeente op orde moeten zijn en dat er geen extra lasten bij inwoners mogen worden neergelegd. Afgelopen 4 jaar heeft Karin Walters, onze wethouder Financiën, ervoor gezorgd dat de woonlasten netjes bleven en er niet meer bij kwam dan de inflatie. Ook op andere terreinen beperkt Hart voor Hilversum de kosten voor de inwoner.

Parkeervergunningen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was 1 van onze speerpunten het halveren van het tarief voor een parkeervergunning. We vinden namelijk dat parkeervergunningen geen melkkoe van de gemeente mogen zijn. Per 1 januari 2019 is dit direct ingegaan:

Woonlasten

In de jaren 2019, 2020 en 2021 zijn de woonlasten netjes gebleven: ze zijn met niet meer dan inflatie gestegen.
Ook in 2022, stijgen uw woonlasten, als u in een koophuis woont, alleen met inflatie. De afvalstoffenheffing stijgt wel, maar door de OZB met 4,1% te verlagen, betaalt u als bewoner van uw eigen huis ten opzichte van vorig jaar bij de woonlastennota, alleen inflatie extra.

Als u in een huurhuis woont, is er iets bijzonders vanaf dit jaar. U hoeft geen rioolheffing meer te betalen. U betaalde vorig jaar afvalstoffenheffing én rioolheffing. Dit jaar betaalt u alleen afvalstoffenheffing. Als u alleen woont, bent u daardoor 164 euro per jaar goedkoper uit. Woont u met zijn tweeën, dan bent u 158 euro per jaar minder kwijt. Als u met meer dan 2 mensen woont, dan bespaart u 152 euro per jaar. Toch mooi meegenomen in deze dure tijden!

Nieuw speerpunt: Hondenbelasting afschaffen

Bij deze gemeenteraadsverkiezingen is 1 van onze 15 speerpunten: afschaffen van de hondenbelasting. Een hondenbezitter betaalt zo'n 100 euro per jaar voor zijn/haar hond. Met de hondenbelasting haalt de gemeente zo'n 500.000 euro per jaar op. Dat gaat in de schatkist van de gemeente. Het is namelijk niet zo dat de gemeente verplicht is hier zaken voor honden of voor schoonmaken hoeft te doen. Daarom is deze belasting wat oneerlijk. Veel gemeenten hebben de hondenbelasting al afgeschaft en wij stellen voor dat ook in Hilversum te doen. 

Nieuw speerpunt: Gratis met de bus voor 75-plus

Wij willen graag dat ouderen makkelijk op stap kunnen, ook als fietsen in het drukke verkeer lastiger wordt. Daarom willen we graag dat ouderen gratis kunnen reizen met de stadsbussen in Hilversum. Zo kunnen ze even naar de markt, naar het centrum of naar de kaartclub of zo. Ouderen kunnen zo makkelijk onder de mensen blijven en dat is wel zo prettig.

Vindt u het ook belangrijk dat de woonlasten en de andere lasten laag blijven? Stem dan Lijst 1, Hart voor Hilversum!

Karin Walters
Wethouder Financiën
Lijsttrekker Hart voor Hilversum

16-03-2022 Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl