Zorgen om verontreinigde grond Anna's Hoeve

Zorgen om verontreinigde grond Anna's Hoeve

tekst en foto: Carolien Jansson

Er wordt druk gegraven aan de rand van Anna’s Hoeve. In het talud dat daar ligt langs de Anthony Fokkerweg, wordt verdiept de Nieuwe Weg over Anna’s Hoeve aangelegd. Het is de bedoeling dat de grond in dat talud wordt gesaneerd. Dat betekent dat de grond wordt schoongemaakt en aanwezige bodemverontreiniging wordt afgevoerd.

De Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve e.o. (VBAH) heeft eind april al haar zorgen geuit over de zwaar giftige stoffen die in dit talud aan de Anthony Fokkerweg in Hilversum zitten.

 

Het gaat daarbij om 9 soorten zware metalen, maar ook puin-, slakken- en een sintel houdende laag. Een belangrijk deel van die zware milieuvervuiling is verwijderd maar er is ook nog een grote hoeveelheid restverontreiniging. Er is alleen gesaneerd waar de nieuwe weg komt, een relatief smalle strook. Hart voor Hilversum vindt het, net als de VBAH, een slechte zaak dat direct onder de verwijderde vervuilde laag een grote hoeveelheid met dezelfde zwaar giftige zware metalen gewoon blijft zitten. Het plan is dit met een laagje grond af te dekken en vervolgens het asfalt van de nieuwe weg aan te brengen.

Saneren is opruimen, dus niet een groot deel laten zitten. Daar is sanering niet voor bedoeld!

De VBAH heeft een officieel bezwaar ingediend. Hart voor Hilversum heeft samen met Democraten Hilversum vragen gesteld aan ons college. Het gaat om Hilversumse grond, waarbij Hilversumse mensen wonen, in een gebied dat druk wordt bezocht door wandelaars, spelende kinderen en mensen die picknicken op de Speelweide. De wethouder, mevrouw Wolthers. komt schriftelijk met de beantwoording. We zullen u op de hoogte houden.

Meer hierover lees je op de site van de VBAH: sanering dudokheuvel

26-05-2021 Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl