Hart voor Hilversum wijst de kortste weg naar het winkelhart

Hart voor Hilversum wijst de kortste weg naar het winkelhart

Terwijl de VVD nog steeds inzet op het tweerichtingen maken van de Emmastraat, komt Hart voor Hilversum met een gratis en snelle oplossing, waarmee de route naar het winkelhart korter en duidelijker wordt: een pijl linksaf.

Hoe rijd je nu snel vanaf de Soestdijkerstraatweg en de Emmastraat naar de parkeergarage van Hilvertshof? De huidige voorkeursroute is te lang: je rijdt langs het Achterom, rechtsaf naar het kruispunt voor de Beatrixtunnel en dan linksaf door de Prins Bernhardstraat recht op de parkeergarage af. De route is ook te onduidelijk: mensen snappen niet hoe ze moeten rijden.
Partijen als VVD en D66 willen daarom van de Emmastraat een tweerichtingsweg maken naar het Gooilandplein. Dat is duur en ingrijpend. Er is namelijk simpelweg te weinig ruimte voor een goede inrichting van een tweerichtingsweg voor auto’s plus vrije fietspaden daarnaast. In de tekeningen komen er smallere fietspaden terug, terwijl de huidige fietspaden al veel krapper zijn dan de norm voor zo’n veelgebruikt fietspad. Ook zal laden en lossen oponthoud geven, aangezien een deel van de parkeerplaatsen verdwijnt en er dus op de weg gelost zal worden. Voetgangers zullen er ook lastiger en onveiliger oversteken, zo is onderzocht.

In alle debatten rond de Emmastraat zei Hart voor Hilversum: als je de auto’s aan het eind van het Achterom niet meer rechtsaf, maar linksaf laat slaan, rijden ze op het Gooilandplein aan en kunnen ze rechtsaf de Groest op naar de parkeergarage. Het D66/VVD-college serveerde dit idee telkens af: dat kon niet zonder een forse rotonde bij de kruising Achterom/Schapenkamp en daar was geen plek voor.

Dat noodzaak van een forse rotonde lariekoek was, blijkt uit twee zaken:

  1. Sinds de verbouwing van het Gooilandplein en het aansluitende stuk op de Groest, kunnen alle auto’s al linksaf vanaf het Achterom en doen er veel dit ook!! Het college weigert echter tot nu toe deze kortere route met een bord aan te geven.
  2. Komende zomer wordt de door Hart voor Hilversum voorgestelde voorkeursroute ingevoerd! Dit gebeurt in het kader van de komst van de HOV-busbaan en het afsluiten van de Oosterengweg voor 3 jaar. Als maatregel om de doorstroming van het verkeer te verbeteren mogen dan auto’s bij het Achterom niet meer rechtsaf (zodat het kruispunt voor de Beatrixtunnel ontlast wordt), maar MOETEN alle auto’s linksaf. De gemeente heeft op 21 februari gepresenteerd dat deze route wordt aangelegd op kosten van het HOV-project en wel in de komende zomer.

Conclusie: deze route is prima mogelijk zonder de forse rotonde, die men eerder “ o zo noodzakelijk” vond.

Zo wordt het plan van VVD/D66 om de Emmastraat tweerichtingen te maken overbodig. De Emmastraat kan blijven zoals deze is. De route naar het centrum wordt korter en logischer. Het enige dat nog ontbreekt is een heldere bewegwijzering naar de parkeergarage van het winkelhart van Hilversum. Daarom heeft Hart voor Hilversum op zaterdag 17 maart samen met enkele bewoners en ondernemers van een Emmastraat een simpel en doeltreffende maatregel onthuld: een pijl linksaf naar het hart van Hilversum!

Karin Walters, Lijsttrekker Hart voor Hilversum.

20-03-2018 Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl