'Zwerfdierenopvang Amersfoort duurder dan wethouder beweert'

'Zwerfdierenopvang Amersfoort duurder dan wethouder beweert'

HILVERSUM - Wethouder van der Want (D66) wil de zwerfdieren niet meer opvangen bij ons dierenasiel in Hilversum, maar wil de dieren naar Amersfoort vervoeren. Dit blijkt duurder te zijn dan tot nu toe bekend gemaakt.

Op verzoek van Hart voor Hilversum heeft de wethouder eindelijk alle stukken openbaar gemaakt over de beslissing van het college om de zwerfdieren buiten de regio te gaan opvangen. En wat blijkt uit de tot nu toe geheime stukken, die in het Gewest zijn besproken in december vorig jaar: de opvang in Dierenbeschermingscentrum Amersfoort zal snel duurder worden, dan de wethouder gezegd heeft! Hieronder leggen we uit wat er aan de hand is.

Al zo'n 90 jaar verzorgt dierenasiel Crailo in Hilversum de opvang van zwerfdieren voor een zeer laag tarief. In 2013 betalen de gemeenten in de regio gemiddeld 199 euro per dier voor de opvang voor 14 dagen. Deze bijdrage was zo laag, omdat het dierenasiel ervan uit ging, dat de gemeente Hilversum en de andere gemeenten een aparte bijdrage zouden geven voor nieuwbouw van de onderkomens voor de dieren. Ondanks allerlei toezeggingen is dat nog steeds niet gebeurd.

En nu denken de gemeenten in de regio, dat zo'n laag tarief alles dekt. Uit de geheime stukken blijkt dat ook Dierenbeschermingscentrum Amersfoort de gemeenten heeft uitgelegd, dat dit niet reëel is.

Maar het Dierenbeschermingscentrum wil de opdracht zo graag binnenhalen, dat ze nu een "instaptarief" hebben aangeboden. Daar zit maar de helft van de vaste kosten in. Ze schrijven: "We zullen gezamenlijk moeten onderzoeken of, en zo ja hoe, we het verschil in vaste kosten per jaar kunnen overbruggen. We bieden bij wijze van hoge uitzondering aan te starten met 50% van de vaste kosten. Omdat het een contract voor onbepaalde tijd betreft, willen wij een aantrekkelijk starttarief bij u voorleggen."

Uit de stukken blijkt, dat als de volledige vaste kosten in het tarief worden gebracht, de prijs per dier 80 euro hoger wordt.

Dierenasiel Crailo heeft recent een nieuwe offerte uitgebracht, waarbij men uitgaat van een soberder plan met deels nieuwbouw, deels renovatie.

Hieronder ziet u de prijsvergelijking tussen de offerte van Crailo, die van 'Amersfoort nu' (50% vaste kosten doorberekend) en die van 'Amersfoort straks' (100% vaste kosten doorberekend):

Hond: 396 euro (Crailo), 466 euro (Amersfoort nu), 546 euro (Amersfoort straks) Kat: 290 euro (Crailo), 342 euro (Amersfoort nu), 422 euro ( Amersfoort straks). Crailo is dus zo'n 40% goedkoper, dan de echte prijs van Amersfoort!

Aangezien 3 gemeenten (Blaricum, Eemnes, Laren) sindsdien hebben laten weten hun dieren niet in Amersfoort te laten opvangen, maar in Soest, moeten de vaste kosten nu eigenlijk omgeslagen worden naar de 6 overige gemeenten. Dit zal het nog duurder maken in Amersfoort.

Wethouder van der Want heeft de raad halve waarheden verteld. Als we de zwerfdieren in Amersfoort laten opvangen, zijn we op termijn 40% duurder uit!

De raad moet wethouder van de Want tot de orde roepen: de opvang van zwerfdieren dient in de regio te blijven! Dierenasiel Crailo voldoet aan de eisen voor opvang van zwerfdieren en is een stuk goedkoper.

Het Dierenasiel vervult ook een belangrijke maatschappelijke rol bij de opvang van dieren, waar de eigenaar niet meer voor kan zorgen. En dit doen ze al vele jaren trouw! Vanavond wordt de opvang van zwerfdieren besproken op het Raadhuis in de commissie Samenleving om 20 uur.

 

30-05-2013 Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl