'Brandbom' in je achtertuin

'Brandbom' in je achtertuin

HILVERSUM - Raadsel: Achter je huis met tuin wordt een bedrijfshal omgebouwd tot 6 appartementen. De brandweer is ertegen, want ze kunnen er niet komen. Wordt de bouwvergunning verleend?

Antwoord: Ja, de vergunning is verleend.

Daarna hebben de bewoners van het huis en vele andere buurtbewoners bezwaar gemaakt, want deze vergunning is toch wel wonderlijk.

Het gaat om het schattige oude huis aan Kerklaan 3A, midden in de dichtbebouwde Vitusbuurt. Naast dit huis loopt een 24 meter lang zandpad naar een oude, verwaarloosde bedrijfshal achter de tuin. De bedrijfshal ligt ingesloten tussen de achtertuinen van andere schattige huizen met tuintjes. Het zandpad is de enige ontsluiting naar de openbare weg. Het pad loopt strak tussen twee huisjes door en is slechts 3 meter breed: een auto past er net door. Maar een brandweerauto niet!

De brandweer was snel klaar met hun advies: de brandslangen zijn maar 10 meter lang en met de brandweerauto kunnen ze er niet komen, dus dat wordt link. Doorslaggevend in hun advies was, dat er in de bedrijfshal 8 auto's zouden staan (de 6 appartementen zouden op de eerste verdieping komen.) Een auto kan ontploffen en dan ontbranden de andere auto's mogelijk ook. De mensen, die erboven zouden wonen, zouden hun leven iet zeker zijn, want snel blussen is niet mogelijk. Vluchten zou ook niet goed kunnen, want de enige uitgang voor deze mensen zou het lange smalle zandpad zijn.

Eitje, zou je denken. Dit kan niet. Maar nee hoor, de vergunning is verleend.

De gemeente heeft daartoe creatief gerekend met de regels rond het parkeerbeleid: als we net doen alsof de bedrijfshal vroeger een drukbezochte fabriek was, dan zijn er al parkeerplaatsen voor dit pand aanwezig in de wijk (droom verder…er is geen parkeerplek te vinden). En dan hoeven er geen extra parkeerplaatsen onderin de bedrijfshal. En zonder auto's valt het net binnen de brandveiligheidsregeltjes.

En dat die mensen alleen via het lange, smalle zandpad wegkunnen, dat kan je wel vergelijken met een portiekflat, vindt de gemeente. Dan heb je ook maar 1 uitgang (maar kom je wel meteen op de brede openbare weg.) En zo praat de gemeente recht wat krom is.

De commissie bezwaarschriften gaat nu advies geven over deze zaak aan het college. En het college beslist.

Hart voor Hilversum heeft wethouder Moojen (VVD) er al op gewezen, dat deze appartementen met 8 inpandige parkeerplaatsen er niet mogen komen! De gemeente mag toch geen brandbom toestaan, in de achtertuinen van 11 direct aangrenzende woningen in Klein Rome. Deze mensen moeten veilig kunnen blijven wonen in hun huis met tuintje!

 

04-06-2013 Deel
Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl menu