Broddelwerk bij bestemmingsplan Kerkelanden (2)

Broddelwerk bij bestemmingsplan Kerkelanden (2)

HILVERSUM - Met het nieuwe bestemmingsplan Kerkelanden pakt wethouder Lon Jooren-van der Boor (VVD) allerlei aanbouwmogelijkheden af van de bewoners van Kerkelanden. Hier zijn enkele situaties met foto erbij....

In mijn vorige stukje liet ik u al zien, dat garages, entrees en met vergunning gerealiseerde aanbouwen niet zijn ingetekend als bouwvlak. Ook mist in het nieuwe bestemmingsplan de uitbreiding van het Fitwell Gezondheidscentrum: de oude, kleinere bouwvlek is niet bijgewerkt en vergroot.

In dit stukje kan ik weer nieuwe foto's bijvoegen, vandaar dat ik in een tweede stukje verder ga.

Op de foto hier ziet u een aanbouw aan het huis, die nu bestaat. Volgens het huidige bestemmingsplan mag iedereen zijn huis 2,5 meter naar achteren uitbouwen. Voor een mooie serre of een extra grote woonkamer.

In het nieuwe bestemmingsplan kan niet iedereen dat meer. Je mag namelijk 50% van de oppervlakte van je hoofdhuis bijbouwen, met een maximum van 50 m2. Aan die 50m2 kom je niet gauw, maar een aantal bewoners hebben nu al meer aangebouwd dan 50% van het woonoppervlak en daarmee wordt hun woonsituatie opeens illegaal. Dus wat onder het huidige bestemmingsplan toegestaan is, mag opeens niet meer. En dat terwijl wethouder Lon Jooren-van der Boor (VVD) ons keer op keer laat weten dat het nieuwe bestemmingsplan conserverend is: het legt slechts de huidige rechten opnieuw vast, niets meer maar ook niets minder.

Dat blijkt niet zo te zijn.

Het zit als volgt:

Een standaard eensgezinswoning in deze wijken heeft een oppervlakte van 52 m2 (yep, we hebben het nagemeten). Je mag dus maximaal 26 m2 bijbouwen.

Een standaard garage bij zo'n huis heeft een oppervlakte van 18,5 m2.

Nu zijn er woningen in de wijk die hun huis 2,5 meter uitgebouwd hebben, zoals hier op de foto: dat is een oppervlakte van 15 m2.

Een garage en zo'n toegestane uitbouw tesamen is 33,5 m2. Dit is 7,5 m2 meer dan de 26 m2, die in het nieuwe bestemmingsplan is toegestaan.

En daarmee is hun situatie ineens illegaal!

Nu is dat niet meteen erg, want bestaande situaties worden gedoogd, maar wat betekent dit voor deze bewoners als hun huizen afbranden? Mogen ze dan nog wel alles wat ze hadden opnieuw bouwen?

Op dit moment heeft iedereen het recht om later alsnog 2,5 meter aan zijn huis uit te bouwen. Dat recht wordt de bewoners, die een garage hebben, nu ontnomen! Zijn kunnen hun huis volgens het huidige bestemmingsplan uitbouwen, maar in het nieuwe bestemmingsplan niet meer.

Er is niets conserverends aan dit bestemmingsplan: de wethoudster pakt bestaande rechten van bewoners in Kerkelanden af!

Karin Walters

Raadslid Hart voor Hilversum

@KarinWalters

10-06-2013 Deel
Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl menu