Fout op fout bij bestemmingsplan Kerkelanden

Fout op fout bij bestemmingsplan Kerkelanden

HILVERSUM - Er zitten heel wat fouten in bestemmingsplan Kerkelanden. Ondanks goed onderbouwde bezwaren van meerdere bewoners, heeft wethouder Lon Jooren ze er niet uit gehaald. En de coalitie D66-VVD-PvdA vindt het wel best.

Wat heeft wethouder Jooren-van der Boor (VVD) veel missers gemaakt bij het bestemmingsplan Kerkelanden. In februari waren de brieven van de 22 insprekers door elkaar gehaald. Er spraken zo'n 6 mensen op heftige toon in bij de commissievergadering, want hun garage was helemaal niet ingetekend of de bestemming van hun bedrijfspand was veranderd in wonen. De wethouder zou alles nog eens goed uitzoeken.

In mei stond het bestemmingsplan op de agenda van de raad. Maar de wethouder had nog steeds geen overleg gevoerd met de insprekers. En, oeps, ze had de insprekers de definitieve stukken niet eens gestuurd! Na een oproep van Hart voor Hilversum haalde de wethouder het bestemmingsplan van de agenda. We dienden een motie van afkeuring in over de gang van zaken.

Vervolgens toonden we samen met enkele bewoners met foto's aan dat er nog allerlei fouten in het bestemmingsplan zaten. Een aantal garages en uitbouwen waren niet ingetekend. Ook stond het nieuwe gebouw achter Fitwell niet op de kaart. En het bleek dat mensen hun huis soms niet meer zouden mogen uitbouwen, terwijl dat nu wel mag. De harde feiten die we publiceerden werden genegeerd: de D66-VVD-PvdA coalitie stemde in juni vòòr het bestemmingsplan. Daarmee was de kous af.

Tot een bewoner van de Gomarushof de gemeenteraad alarmeerde dat er verschillen zaten in de digitale tekeningen van het bestemmingsplan. Het ging om het stuk eigen weg, waar de bewoners na jarenlange strijd gewonnen hebben van de gemeente (het 'dossier Gomarushof'). Dit stuk eigen weg staat als 'openbare weg' ingekleurd. Daar was de hele strijd ooit om begonnen.

Hart voor Hilversum onderzocht dit en constateerde dat de kleur hier fout stond, omdat de gemeente Hilversum niet had doorgegeven aan Rijkswaterstaat dat dit geen openbare weg was. Vier jaar na de uitspraak van de rechter in het dossier Gomarushof stond het nog steeds fout in alle bestanden. De gemeente had zich niks aangetrokken van de uitspraak van de rechter.

De motie waarin we vroegen deze fout te herstellen, gaat de wethouder uitvoeren. Mooi zo. We zullen erop toezien dat dit binnenkort gebeurt.

De tweede motie, waarin we de raad opriepen om ook de andere fouten alsnog uit het bestemmingsplan te halen, haalde het niet. Stilletjes zijn er rechten van bewoners afgepakt. Wethouder Lon Jooren heeft heel wat steken laten vallen bij dit bestemmingsplan, maar zolang de coalitie die fouten toedekt, komt ze er mee weg.

Hart voor Hilversum blijft zich inzetten voor fatsoenlijk bestuur in Hilversum!

Karin Walters
Raadslid Hart voor Hilversum.

27-07-2013 Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl