Buurthuizen “de Geus” en “de Koepel” gered!

Buurthuizen “de Geus” en “de Koepel” gered!

Wat zijn we trots: buurthuis "de Geus" blijft open!! Op zaterdag 29 september 2012, voerde Hart voor Hilversum om het open te houden. http://www.dichtbij.nl/t-gooi/zorg-en-welzijn/artikel/2436542/houd-de-geus-open.aspx Toen was bekend geworden, dat Versa per 1 januari 2013 niet meer in dit buurthuis zou zitten. Er dreigde een sluiting van het buurthuis.

Onze grote dank gaat uit naar Ed Bakker, Meijndert Ruijtenberg en Christine Jekel die in het afgelopen jaar een doorstart voor elkaar hebben gekregen en nu vanuit de bewoners in de wijk zelf! Zij hebben het buurthuis dit jaar gerund en de activiteiten zoveel mogelijk laten doorlopen. Ook hebben ze nieuwe activiteiten gezocht en gevonden voor het buurthuis, zoals de lessen van Stichting ZetNet. Deze stichting helpt mensen, die extra ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te wonen, in hun opleiding of om aan het werk te komen.

Er is nu een heuse Stichting "de Geus" opgericht en afgelopen week kregen ze officieel 'de sleutels' van het buurthuis. De komende 4 jaar zijn zij huurder en kunnen ze stapsgewijs op eigen benen staan met een huurgewenningsperiode, die ze met de gemeente hebben afgesproken. We danken de mensen van stichting "de Geus" voor hun inzet en wensen dit buurthuis en de Geuzenbuurt een mooie toekomst!

Hart voor Hilversum vindt dat een buurthuis een belangrijke rol heeft in de wijk: het is de ontmoetingsplek voor de buurtbewoners in de wijk! Iedereen moet op allerlei momenten in de week gewoon even binnen kunnen lopen voor een praatje en een kopje koffie. Even gezellig bijpraten, een krantje lezen of een biljartje leggen. En voor de kinderen: gewoon kunnen binnenhoppen voor een spelletje kaarten of een potje tafelvoetbal. Natuurlijk, in elk buurthuis zijn er cursussen, die je op vaste tijden kunt volgen, als je je inschrijft. Maar een buurthuis is geen zakelijk zalencentrum. Het is de 'huiskamer' van de wijk. Juist deze functie gaat steeds belangrijker worden, nu de overheid alleen de 'zware' zorg regelt en iedereen zoveel mogelijk thuis blijft wonen, ook als je een lichamelijke of geestelijke beperking hebt of ouder wordt.

Ook zijn we trots dat wijkcentrum "de Koepel" behouden blijft! Ook voor dit buurthuis vroeg Hart voor Hilversum aandacht. In de gemeenteraad en op Dichtbij maakten we duidelijk dat uitbreiding van het winkelcentrum mocht niet ten koste gaan van het buurthuis! Die uitbreiding van het winkelcentrum komt er nu en dat is prima. Van "de Koepel" gaat een deel af. Onze motie om dit verlies aan activiteitenruimte te compenseren met uitbreiding van ruimtes aan de andere kant heeft het niet gehaald in de raad. De meerderheid had hier geen extra geld voor over. Toch overheerst blijdschap, want "de Koepel" is een belangrijke 'huiskamer' van de wijk Kerkelanden. En wijkcentrum "de Koepel" is behouden!

Tot slot: buurthuis "Nova Zembla" in het Riebeeckkwartier. Op zaterdag 25 augustus 2012 voerde Hart voor Hilversum .http://www.dichtbij.nl/t-gooi/regionaal-nieuws/artikel/2413720/houd-nova-zembla-open.aspx Ook dit buurthuis werd bedreigd met sluiting. In zorgcentrum Gooiers Erf is nu ruimte gemaakt voor Wijkcentrum Riebeeck. Door de ombouw van verzorgingshuis naar woongroepen voor zwaardere zorg heeft Gooiers Erf minder zalen nodig voor activiteiten. Een hele grote zaal wordt nu opgedeeld in 2 zalen en deze krijgen een eigen buurthuisingang. Alle activiteiten van "Nova Zembla" worden hier uitgevoerd. Dat is goed, want de zalen zullen er moderner uitzien dan in "Nova Zembla". Laten we hopen dat Versa en de wijkbewoners zelf ook hier de 'huiskamer' van de wijk kunnen laten ontstaan, want dan is deze overgang pas echt geslaagd.

Hart voor Hilversum zal zich ook in de komende tijd blijven inzetten voor de buurthuizen: de huiskamers voor de bewoners in de wijken!

Karin Walters
Raadslid Hart voor Hilversum

20-10-2013 Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl