HvH: 'Dierenasiel wint rechtszaak; gemeente op vingers getikt'

HvH: 'Dierenasiel wint rechtszaak; gemeente op vingers getikt'

HILVERSUM - Gisteren kwam de uitslag van de rechtszaak die dierenasiel Crailo had aangespannen tegen de gemeente Hilversum: het dierenasiel heeft gewonnen!! De gemeente Hilversum moet de zwerfdierenopvang tot 1 januari 2016 bij dierenasiel Crailo laten.

De rechter maakte er korte metten mee: als een organisatie al 90 jaar een dienst voor je levert, dan mag je niet een opzegtermijn van een half jaar hanteren, gemeente! Er is sprake is van een langjarige "duurovereenkomst". Die kan je wel opzeggen, gemeente, maar uit de jurisprudentie blijkt dat je dan wel een ruime en redelijke opzegtermijn moet hanteren. Volgens een formule komt de rechter uit op 2,5 jaar. Gerekend vanaf juli 2013, de datum dat de gemeente de opzegbrief stuurde aan dierenasiel Crailo, betekent dit dat de overeenkomst niet eerder kan eindigen dan 1 januari 2016.

De rechter heeft goed gekeken of er redenen waren voor gemeente Hilversum om eerder te stoppen, bijvoorbeeld als de opvang niet aan de wettelijke eisen zou voldoen, zoals de gemeente Hilversum beweerd heeft. De rechter schrijft:

"De voorzieningenrechter neemt daarbij nog in aanmerking dat niet, althans onvoldoende, is gebleken dat Crailo niet aan de wettelijke eisen zou voldoen, zoals in de besluitvorming, voorafgaand aan de opzeggingsbrief van de gemeente Hilversum, naar voren is gekomen. Daar naar gevraagd ter zitting is de gemeente Hilversum het antwoord schuldig gebleven op basis waarvan indertijd is gesteld dat Crailo niet aan de wettelijke eisen zou voldoen."

Kortom, de gemeente heeft op geen enkel moment hard kunnen maken, dat dierenasiel Crailo niet aan de wettelijke eisen voldeed. En dat, terwijl dit door wethouder Janny Bakker uit Huizen(CDA) en wethouder van der Want (D66) meermalen stevig gesteld is! Vele raadsleden uit Huizen, Wijdemeren, Bussum, Naarden en Laren hebben om die reden besloten dan maar de zwerfdierenopvang bij dierenasiel Crailo weg te halen. Het is een schande, dat dit achteraf gezien dus nergens op gestoeld bleek!

Dierenasiel Crailo heeft de rechtszaak goed aangepakt. Het is mooi dat de zwerfdierenopvang de komende jaren bij het dierenasiel blijft. Hart voor Hilversum heeft aldoor achter dierenasiel Crailo gestaan, als enige partij in Hilversum. Regelmatig vechtend tegen de bierkaai.

In de komende tijd is er alle ruimte voor de gemeenten uit het Gooi en het dierenasiel Crailo om weer nader tot elkaar te komen. Het dierenasiel wil niets liever. En dan kunnen er goede afspraken gemaakt worden, wat Hart voor Hilversum betreft, voor nog 90 jaar goede zwerfdierenopvang dichtbij huis in dierenasiel Crailo!

Fractie Hart voor Hilversum.

09-01-2014 Deel
Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl menu