Verkiezingsprogramma 2022 – 2026
“Voor alle Hilversummers”
Hart voor Hilversum, uw belangenbehartiger!
Waar wij voor staan
Hart voor Hilversum is de partij voor alle Hilversummers: jong en oud, arm en rijk, van elke culturele of etnische achtergrond en geaardheid. Wij zijn niet 'links' en niet 'rechts', niet conservatief en niet progressief. We zijn vooral pragmatisch. We zoeken naar de best passende oplossing, zonder grootse, dure plannen en samen met inwoners. We luisteren naar alle inwoners en ondernemers en zoeken, als dit mogelijk is, de balans in een praktische, uitvoerbare oplossing.
Wij streven naar een gemeente waarin het voor iedereen goed wonen, werken en leven is. Het belang van de inwoners en lokale ondernemers staat daarbij centraal. Wij vertegenwoordigen de bevolking en wij geloven dat inwoners hun eigen woonomgeving zelf het beste kennen. Zij weten welke ontwikkelingen goed zijn voor hun buurt en daar hoort de gemeente goed naar te luisteren. Want de gemeente is er voor de inwoners en niet andersom.
Hart voor Hilversum bouwt graag samen met inwoners en ondernemers verder aan een prettig, groen en veilig Hilversum! En daarom delen wij met trots onze speerpunten voor de komende 4 jaar met u.
Onze speerpunten voor de komende 4 jaar
- Meer betaalbare woningen
- Betere, heldere inwonersparticipatie
- Sterke wijken en een buurthuis in elke wijk
- Handhaving en veiligheid
- Toegankelijkheid en inclusie
- Praktische duurzaamheid
- Een nieuw verblijf voor dierenasiel en dierenambulance en afschaffing van de hondenbelasting
- Een Hart voor Ondernemers
- Sneller op je plek met Park+Bike en een Snelfietsnetwerk
- Meer groen in de wijken
- Iedereen kan werken en leren
- Minimaregelingen verbeteren
- Meer voorzieningen: een zwembad op het Arenapark en een nieuwe Bieb op het Oosterspoorplein
- De raad blijft de baas bij de positie van Hilversum in de Regio en de MRA
- De woonlasten stijgen niet, afgezien van inflatie
[bekijk ook de resultaten die we de afgelopen 4 jaar met onze speerpunten behaald hebben]
Wie wij zijn
Onze mensen zijn betrokken Hilversummers, die Hilversum mooier en beter willen maken. Met elkaar vormen we een doorsnee van de Hilversumse samenleving en delen we de kernwaarden van Hart voor Hilversum. Wij worden niet op pad gestuurd met issues uit de landelijke politiek, maar zetten ons (ook buiten de Raadszaal) in voor een schoner, groener, veiliger, welvarender en socialer Hilversum, met sterke wijken en buurten. En we zien er streng op toe dat ook het stadsbestuur zich aan de regels houdt en alle inwoners en ondernemers gelijk en rechtvaardig behandelt. Elke buurt in Hilversum is vertegenwoordigd door één van onze mensen, die daar woont of werkt. Hij of zij weet wat er in de buurt speelt. Zo zijn wij op de hoogte en betrokken bij alle buurtbelangen.
Inwonersparticipatie is voor ons het kernwoord. Dat betekent dat wij met iedereen praten, goed luisteren, samen oplossingen zoeken voor problemen of knelpunten en deze dan daadwerkelijk proberen op te lossen. Wij zijn een onafhankelijke lokale partij en worden niet vanuit Den Haag aangestuurd. We leggen dus geen verantwoording af aan een landelijk partijbestuur. Daarom zijn wij volledig vrij om onze eigen, Hilversumse koers te varen. Op deze manier kunnen inwoners echt invloed hebben op hun directe woonomgeving.
De kernwaarden van Hart voor Hilversum
Hart voor Hilversum werkt niet vanuit een bepaalde ideologie, toekomstvisie of mensbeeld. Juist daarom is het van belang om te beschrijven welke kernwaarden we hanteren. Deze waarden hanteren we zelf en we zien deze ook graag bij anderen en spreken hen er zo nodig op aan.
Waarde 1: Eerlijk
Eerlijkheid is een intrinsieke waarde maar ook een kwaliteit, die we nastreven vanuit de gedachte dat het goede gedaan behoort te worden. Hart voor Hilversum handelt naar eer en geweten. We houden niet van leugens of halve waarheden. We verdoezelen geen feiten. Als we ernaast zitten, dan geven we dat toe.
Waarde 2: Inclusief
Hart voor Hilversum is er voor alle inwoners. Ongeacht leeftijd, culturele of etnische achtergrond, gender, beperking of geaardheid: alle inwoners van Hilversum zijn ons lief! Dit is terug te zien in de samenstelling van de fractie en bij de leden. Wij zetten ons ervoor in dat elke Hilversummer zijn of haar mening kan geven en mee kan denken over oplossingen.
Waarde 3: Transparant
- We besluiten in commissie en raad in openbaarheid en doen zo min mogelijk in geheime vergaderingen of in overleg achter de schermen.
- De stukken die het college en de raad behandelen zijn openbaar en vindbaar. Sinds deze raadsperiode zijn alle brieven en besluiten van het college en de stukken en besluiten van de raad openbaar en makkelijk te vinden.
- We beantwoorden vragen van inwoners, die per mail of telefoon binnenkomen.
- We brengen nieuwsbrieven uit, waarin we onze overwegingen over bepaalde besluiten transparant toelichten.
Waarde 4: Netjes en integer
Hart voor Hilversum staat voor 'fatsoenlijk bestuur'. Netjes besturen kan alleen als je integer handelt. We gaan fatsoenlijk om met de zeggenschap, middelen en informatie, die we als gekozen volksvertegenwoordiger of wethouder krijgen. We hebben geen onverenigbare nevenfuncties, contacten of activiteiten.
Waarde 5: Op samenwerking gericht
Door samen te werken kom je tot betere inzichten en oplossingen. We werken graag samen met allerlei inwoners en lokale ondernemers. Ook zetten we graag stappen met andere fracties en andere gemeenten. We lossen niet elke individuele wens op; het algemeen belang voor alle Hilversummers staat voorop.
Tot slot: we zijn niet perfect. We zullen wel eens iets tegen deze waarden in doen. We zullen dan verklaren wat er gebeurd is en zetten ons in om het een volgende keer beter te doen.
Onze speerpunten Top 15 voor de komende 4 jaar
Meer betaalbare woningen: We willen meer sociale huurwoningen en middendure woningen, woningen voor jongeren en bijzondere groepen, Flexwonen waar het kan, bijv. op het Circusterrein. En dat er gestopt wordt met de verkoop van sociale huurwoningen, ook bij Dudok Wonen. Bij alle nieuwbouw willen we 40% sociale huur, 40% middenduur (huur en koop) en 20% dure woningen. We willen dat sociale huur en middendure huur niet 25 jaar behouden blijft, maar 50 jaar. Middendure koop is alleen interessant, als de woning middenduur blijft. We willen een gematigde, realistische groei van Hilversum: max. 250 tot 300 woningen per jaar.
Betere, heldere inwonersparticipatie: We willen dat inwoners van het begin tot het eind betrokken zijn bij nieuwe plannen. En dat dit in stappen gebeurt, waarbij voor elke stap helder is welke informatie beschikbaar is en waar de inwoners wel en niet over mee praten. Samen optrekken voor het beste resultaat!
Sterke wijken en een buurthuis in elke wijk: Wij gaan voor sterke wijken met goede welzijn en zorg. Wij willen meer investeren in vrijwilligerswerk, mantelzorg, dagactiviteiten en begeleiding in de wijk. In elke wijk hoort een sterk buurthuis: in de Van Riebeeckbuurt willen we een nieuw buurthuis. We willen dat er een wijkgerichte aanpak is bij plannen van de gemeente en dat inwoners mee kunnen praten en doen.
Handhaving en veiligheid: We zetten in op meer handhaving: handhaving op illegale verbouwingen en splitsingen, op illegale bewoning en adresfraude, op drugscriminaliteit, op eisen aan brandveiligheid, op ondermijning, op hardrijdende scooters, motoren en auto's. Ook extra handhaving in de bijstand, zodat iedereen die aan het werk kan, dit ook doet.
Toegankelijkheid en inclusie: We willen dat mensen in een rolstoel en anderszins beperkten, prettig kunnen wonen: met toegankelijke stoepen, blindengeleidestroken en meer openbare toiletten. Meer hobby-activiteiten, spelen en beweegactiviteiten, waar ook mensen met een psychische of lichamelijke beperking aan mee kunnen doen. Ook zetten we in op Digitale Inclusie: iedereen wegwijs maken op de tablet of computer, ook ouderen en anderstaligen. In Hilversum mag je zijn wie je bent en word je gezien!
Praktische duurzaamheid: Wij zijn graag duurzaam, maar wel praktisch. Neem regels weg voor de plaatsing van zonnepanelen op daken, versnel het isoleren van woningen en leg groene daken aan. Ga bij de inzameling van plastic over op nascheiding, zodat mensen 1 bak minder in hun tuin hebben.
Een nieuw dierenasiel en afschaffen van de hondenbelasting: We steunen de plannen voor renovatie of nieuwbouw van het dierenasiel. Wij gunnen Hilversumse dieren een fatsoenlijke opvang. We willen dat zwerfdieren weer dichtbij, dus in Hilversum, kunnen worden opgevangen. Een vermist huisdier maakt zo geen stressvolle rit mee helemaal naar Amersfoort en de eigenaar kan in Hilversum zijn huisdier ophalen. We steunen het samengaan van de Dierenambulance en het dierenasiel en zien daar de meerwaarde van. We schaffen de hondenbelasting af.
Een Hart voor Ondernemers: We zetten ons in voor bloeiende bedrijventerreinen en winkelgebieden. We willen een gebiedsagenda voor bedrijventerrein Zuidwest. De ondernemersvereniging van de Gijsbrecht heeft een nieuwe visie/herinrichting uitgewerkt: we willen hier graag, na een brede participatie, snel een vastgestelde koers voor. We willen meer horeca en buurtwinkels in de wijken mogelijk maken voor meer levendigheid.
Sneller op je plek met Park+Bike en een Snelfietsnetwerk: Wij vinden vermindering van het autoverkeer naar het Mediapark belangrijk voor de leefbaarheid in buurten Wij zien een kans in een Park+Bike/OV-hub naast de snelweg (A1) en een snelfietspad plus een zelfrijdende, elektrische panoramashuttle over de hei naar het Mediapark. Op het Arenapark willen we een grote ondergrondse parkeergarage/transferium: hiermee zijn het zwembad en de sportvoorzieningen goed bereikbaar en men is via het snelfietsnetwerk ook zo in het centrum.
Meer groen in de wijken: We willen dat het groen en de openbare ruimte goed onderhouden worden. Wij stimuleren het veranderde maaibeleid, in het belang van biodiversiteit. We willen voortgang in het stimuleren van biodiversiteit, willen meer groen en natuur in Hilversum. We ondersteunen groene initiatieven van inwoners.
Iedereen kan werken en leren: Iedereen moet een start kunnen maken en een opleiding kunnen volgen in de perspectief-beroepen van Hilversum: Media/ICT, Zorg, Bouw en Hergebruik. We stimuleren dat onderwijsinstellingen opleidingen aanbieden in deze perspectief-beroepen. We willen de vergoeding voor deeltijdwerk, als je in de bijstand zit, terug. Ook de startbonus voor als je aan het werk gaat moet terug, om een inkomensval te voorkomen.
Minimaregelingen verbeteren: Wij willen dat inwoners tot een inkomen van 130 % van de bijstandsuitkering in aanmerking komen voor minimaregelingen. Het activiteitenbudget voor volwassenen en voor kinderen willen wij met 50 euro per jaar verhogen en deze bedragen jaarlijks met inflatie verhogen, zodat ze niet meer achterlopen. Het leefgeld voor mensen in de schuldsanering willen wij verhogen, zodat iedereen mee kan blijven doen.
Meer voorzieningen: Een zwembad en atletiekhal op het Arenapark en een nieuwe Bieb op het Oosterspoorplein: voor kinderen en mensen, die moeilijk lezen en schrijven, en meer training over meedoen in de maatschappij nodig hebben is de bieb van groot belang. Wij vragen ons af of de verhuizing van de bieb naar de Gooische Brink de beste zet is Wij kunnen ons ook voorstellen dat de bieb zich, samen met een talkshow/debatcentrum, studeerplekken en een nieuw consultatiebureau, op het Oosterspoorplein vestigt en dat er cursussen worden gegeven. We zullen het haalbaarheidsonderzoek van het plan Mediaplein/Kerkbrink op die punten bekijken.
De raad blijft de baas bij de positie van Hilversum in de Regio en de Metropoolregio Amsterdam (MRA): We werken samen in de Regio en in de MRA. Hiermee halen we schaalvoordeel, kennis en landelijke subsidies op. We laten ons niet meer via de Regio vertegenwoordigen in de MRA, maar worden zelf lid van de MRA. Uitsluitend voor plannen die al door de raad zijn vastgesteld, lobbyen we via de MRA voor Rijkssubsidie. In de Regio willen we een democratische Regioraad, waarin elke fractie vertegenwoordigd is. We zijn tegen een fusie tot een Gooistad. Bij een verzoek van Wijdemeren tot fusie of samenwerking, zullen we eerst de voor- en nadelen voor de inwoners van Hilversum in kaart brengen.
De woonlasten stijgen niet, afgezien van inflatie: De afgelopen jaren zijn de woonlasten stabiel gebleven en zijn ze zelfs voor huurders gedaald, omdat zij geen rioolheffing meer hoeven te betalen! En voor huiseigenaren daalt de Onroerend Zaak Belasting (OZB) in 2022 met 4,1%. Ook voor de komende periode willen we dat de woonlasten met niet meer dan de inflatie stijgen. Om dit vast te houden is een gedegen financieel beleid noodzakelijk en moet onze gemeente voorzichtig zijn met nieuwe grote plannen en de tijd nemen, om zo de financiële risico's beheersbaar te houden.
De speerpunten in detail
Betaalbaar wonen
- Wonen moet voor iedereen betaalbaar zijn, ook voor starters op de woningmarkt of mensen met een smalle beurs. In Hilversum zijn er te weinig sociale huurwoningen, waardoor de wachttijd zeer lang is. Mensen blijven langer thuis wonen, ook de mensen met een chronische ziekte en de psychisch kwetsbaren. In de taakstelling van het Rijk over huisvesting van vergunninghouders staat om hoeveel vergunninghouders het per gemeente gaat per jaar. Die taakstelling neemt jaarlijks toe. Meer mensen komen in aanmerking voor een sociale huurwoning, de druk op de verdeling daarvan neemt dus toe. Dit leidt tot zorgen over de leefbaarheid in wijken waar nu veel sociale huurwoningen zijn. Wij willen daarom dat er meer sociale huurwoningen komen in alle wijken van Hilversum, zodat de leefbaarheid in alle wijken goed blijft. Bij de toewijzing van woningen aan bijzondere doelgroepen (mensen met psychische - of verslavingsproblemen) of aan statushouders moet ervoor gezorgd worden dat er een eerlijke verdeling over de wijken plaatsvindt. Als een mantelzorger bij zijn/haar ouder(s) intrekt om aan hen mantelzorg te verlenen, moet er na het overlijden van de ouder(s) een passende oplossing komen voor de huisvesting van de mantelzorger, zodat deze niet op straat komen te staan.
- In nieuwbouwplannen willen wij een verhouding van 40% sociale huur, 40% middenduur (huur en koop) en 20% duur. Op dit moment hoeft elke nieuwe sociale huurwoning en middendure huurwoning maar 25 jaar behouden te blijven. Dat vinden we te kort. We willen onze betaalbare woningen beter beschermen en willen deze termijn verruimen naar 50 jaar. Middendure koop is alleen interessant, als de woning middenduur blijft. Bij de toewijzing van een middendure woning willen we dat inwoners die een sociale huurwoning in Hilversum achterlaten voorrang hebben.
- We snappen dat meer sociale huur geld kan kosten. Daarom willen we de Reserve Stedelijke Ontwikkeling omvormen naar de Reserve Betaalbaar Wonen en deze voldoende vullen. Waar mogelijk zullen we Rijkssubsidies voor betaalbaar wonen aanvragen.
- Via de doelgroepenverordening, waarin regels zijn vastgelegd over het bouwen en behouden van betaalbare huur- en koopwoningen, en het aanpassen van bestemmingsplannen/het omgevingsplan moet er vaart gemaakt worden met het vastleggen van deze percentages sociale huur en middenhuur voor alle nieuwe ontwikkelingen in de wijken van Hilversum. We willen onderzoeken hoe we snel een zelfbewoningsplicht, regulering van Air BnB en een opkoopverbod kunnen toepassen.
- Wel een huis, maar geen auto, moet kunnen. We willen het mogelijk maken dat er binnen een straal rond het station woningen gebouwd en aangewezen worden zonder parkeerplaats, waarbij geregeld is dat de bewoner niet in aanmerking komt voor een parkeervergunning.
- We willen dat alle gemeenten en corporaties hun steentje bijdragen aan voldoende sociale huur en middenhuur woningen in onze regio, in lijn met de Regionale Woonvisie. We gaan gemeenten die dit onvoldoende doen hierop aanspreken. Ook corporaties die al jaren meer woningen verkopen dan in de Lokale Woonvisie is toegestaan (Dudok Wonen) spreken we aan en geven we in het uiterste geval geen toegang meer tot nieuwbouwlocaties, in afstemming met de minister van Wonen.
- We willen slim woningen toevoegen aan Hilversum. We willen het Tuinstad-karakter van Hilversum behouden, maar daarvoor hoeft Hilversum niet op slot. We willen een gematigde, realistische groei van Hilversum van max. 250 tot 300 woningen per jaar. Dit is de groei, die we in de afgelopen jaren gerealiseerd hebben en die willen we voortzetten. De groei vindt plaats binnen de bebouwde kom: we zijn zuinig op onze natuur.
- Op het Circusterrein willen we een mix maken van werken en wonen. Dit sluit aan bij het bedrijventerrein Zuidwest. Qua wonen willen we inzetten op Flexwonen, een snelle, tijdelijke vorm van wonen voor verschillende doelgroepen. En we zetten in op maatschappelijke doelgroepen: mensen die wonen met begeleiding.
- Asielbeleid is een landelijk thema. Als lokale partij beperken we ons tot de wettelijke taak voor het huisvesten van asielzoekers, die ons met halfjaarlijkse taakstellingen worden opgelegd. We zijn terughoudend met het realiseren van noodopvang of crisisopvang: dit kan alleen voor korte tijd en niet midden in een woonwijk.
- We willen in elke wijk, samen met de bewoners, kijken wat daar kan. Kunnen er kleine, gelijkvloerse appartementen toegevoegd worden voor jongeren en ouderen? Kunnen kantoorgebouwen omgevormd worden tot woningen? Kunnen gezinnen doorstromen naar eengezinswoningen? Kunnen we via Flexwonen tijdelijke huisvesting toevoegen of grote woningen opdelen in kleinere flexwoningen? Kunnen we bouwen om de doorstroom mogelijk te maken? Het splitsen van woningen in wijken, waar al veel woningen gesplitst zijn of voor kamerverhuur gebruikt worden, moet tegengegaan worden. In elke wijk wordt ook gekeken welke speciale woningen in het algemeen belang passend zijn. Kortom, een plan per wijk, samen met inwoners!
Heldere inwonersparticipatie
- We willen een vernieuwing in de relatie tussen gemeente en inwoners. Inwoners spreken vaak van een sturende bestuursstijl en voelen zich dan miskend en niet gehoord. Veel inwoners zouden graag een samenwerkende en uitnodigende bestuursstijl van de gemeente zien. In de afgelopen periode zijn inwoners al vaker betrokken bij plannen dan voorheen en zijn initiatieven van inwoners ondersteund, maar het kan nog beter en helderder. De inwoner centraal stellen vraagt om moed, aanpassing van werkprocessen en lerend vermogen.
- We willen dat gemeente en inwoners hun ambities voor Hilversum, voor haar wijken en buurten samen bepalen. Iedereen heeft dan hetzelfde beeld voor ogen. Een degelijke Omgevingsvisie is voor ons het startpunt.
- We willen dat inwoners vanaf het begin betrokken zijn en dat het speelveld gezamenlijk wordt vastgesteld: zijn de juiste inwoners/wijken/ondernemers/maatschappelijke organisaties betrokken? Waar gaat het inhoudelijk over en waarover juist niet? Welke ruimte is er voor beïnvloeding? Wordt het vraagstuk open neergelegd, voorzien van de benodigde informatie? Wat is de planning en wat zijn de procesafspraken? Door deze duidelijkheid aan de start kan de participatie zo verlopen dat alle inwoners en organisaties zich gekend en gehoord voelen.
- We begrijpen dat de participatie bij de start van een plan ruimer is, en als het proces al verder is, de participatie meer op uitwerking gericht is. Juist daarom is het van belang de participatie stap voor stap vorm te geven: bepaal duidelijk waar over wordt geparticipeerd en waarover niet. Participatie gaat over een afgebakend onderwerp. Het neemt niet de rol over van onze gemeenteraad of college. Door stap voor stap te werken, kunnen we de opgedane kennis en ervaringen telkens weer gebruiken in de volgende stap. Voortschrijdend inzicht is juist waardevol.
- Kernpunten in participatie zijn voor ons: denken vanuit de inwoner; participatie kost tijd, maatwerk en inzet; wij willen investeren in maatwerk zodat elke doelgroep op een gepaste manier benaderd wordt; wij willen een goede stapsgewijze informatieverstrekking over het doel; we willen dat communicatie over en weer helder en transparant is; dat betrokkenen bereid zijn een zijstap of een stap terug te maken; bereikte tussenresultaten samen vieren; zorgen voor ontmoeting tussen doelgroepen; we willen dat de raad betrokken is bij de participatie; wij vinden het participatieproces net zo belangrijk als het te behalen resultaat!
Sterke wijken
- In de afgelopen jaren zijn de bezuinigingen op buurthuizen teruggedraaid en is de inzet van 'wijkwerkers' uitgebreid en verstevigd. De directe samenwerking in de wijk van de sociaal werkers van Versa, de buurtcoördinator, 'begeleiding in de wijk', de wijkagent en de wijkbrandweerman heeft veel opgeleverd: de inwoners kunnen snel met hun vraag of zorg terecht en worden ook 'gekoppeld' aan buurtinitiatieven en maatjes. Ook heeft elke wijk nu een direct lijn met een WMO-consulent en een inkomensconsulent, zodat er snel zorg of schuldhulpverlening ingezet kan worden. Deze manier van werken willen we voortzetten en uitbreiden. Buurtsportcoaches, klaverjas/biljart-verenigingen, kerken, sportclubs, buurtinitiatieven, vrijwilligers, mantelzorgers, thuiszorgorganisaties en huisartsen kunnen nog meer aangehaakt en versterkt worden. Via een nieuwe sociale kaart en netwerkoverleggen, bijv. van "Samen is leuker!", kunnen initiatieven meer verbonden worden. We willen extra subsidie vrijmaken, om deze initiatieven van inwoners van de wijk te ondersteunen.
- In elke wijk hoort een sterk buurthuis. In Zuid zal buurthuis de Nieuwe Lelie gebouwd worden. In de Van Riebeeckbuurt willen we een nieuw buurthuis laten verschijnen, bij voorkeur ook een multifunctionele voorziening, samen met de nieuwbouw of renovatie van een school. In elk buurthuis of wijkcentrum willen we een inloopspreekuur voor vragen, een formulierenspreekuur en gezellige ontmoetingsmomenten. We willen dat er ook voorlichtingen en trainingen gegeven worden. De maatschappij wordt steeds complexer en inwoners hebben hier kennis over nodig, dichtbij huis. Digitaal meedoen, huishoudadministratie, minimaregelingen, brandveiligheid, langer zelfstandig thuis wonen, leren solliciteren, taalles, opvoedthema's, etc.
- Wij willen basisscholen, kinderdagverblijven en naschoolse kinderopvang in elke buurt of wijk behouden en in Hilversum een uitstekend en gevarieerd aanbod van middelbare scholen kunnen bieden.
- We willen dat er een wijkgerichte aanpak is bij plannen van de gemeente en dat inwoners mee kunnen praten en doen. Ambtenaren, buurtcoördinator en wijkwethouder houden contact in de wijk en nemen ideeën, vragen en wensen mee. Bij concrete plannen in de wijk zorgen ze voor een helder proces van inwonerparticipatie.
Handhaving en Veiligheid
- Hilversum moet veilig en prettig zijn om in te wonen. Ondernemers willen dat inbraak in hun bedrijf of winkel voorkomen wordt. Inwoners willen geen overlast in hun wijk: geen foutgeparkeerde auto’s voor de deur, hondenpoep op straat en vuilnis bij de GAD-containers. Daarom willen we dat er voldoende Buitengewoon Opsporingsambtenaren (Boa's) en wijkagenten op straat zijn, die overtreders aanspreken en wanneer nodig beboeten.
- Gerichte inzet van camera’s op overlastpunten kan bijdragen aan betere handhaving. Dit kan alleen als persoonlijke informatie niet langer of breder gebruikt wordt dan strikt nodig voor handhaving van de overlast.
- Er zijn strengere regels gekomen rond woningsplitsing. We willen meer inzet op de handhaving van deze regels en op het stoppen van illegale verbouwingen en illegale bewoning.
- Wij willen werk maken van klachten over geluidshinder en luchtvervuiling door auto-, scooter-, motor-, spoor- of luchtvaartverkeer. Er moet handhavend worden opgetreden tegen te snel rijdende scooters, motoren en auto’s. Luchtvervuiling door overvliegende vliegtuigen moet bestreden worden door bij de provincie en het Rijk in te zetten op het aanpassen van de vliegroutes.
- Al jaren geleden zette Hart voor Hilversum zich in voor voldoende bluswater in de wijken. Begin 2021 werd erkend dat de bluswatervoorziening niet op orde is in Hilversum. We willen zo snel mogelijk een regionaal bluswaterbeleid en een uitvoeringsplan daarvan!
- Wij vinden dat brandpreventie helpt het aantal branden laag te houden. Per 1 juli 2022 zijn rookmelders in huis verplicht. Wijkbrandweermensen geven voorlichting en handhaven de inzet van rookmelders en brandalarmen.
- De drugscriminaliteit is al te zeer aanwezig in Hilversum. Uit bijna alle wijken horen wij dat inwoners zich zorgen maken over dealers op straat en in de horeca. Jongeren worden geronseld en opgeslokt in de drugswereld. Panden worden gekocht en ingericht met een nepbedrijf om geld wit te wassen. Deze ondermijning van het gewone leven moet hard bestreden worden. Met inzet van de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur’(Wet Bibob), bestuursrecht en strafrecht. En met inzet van ambtenaren op openbare orde en veiligheid, politie, openbaar ministerie en het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum. Met een stevige, persoonsgerichte aanpak wordt aan jongeren die afgedwaald zijn een kans op werk en scholing gegeven.
- Cybercrime neemt sterk toe. Diefstal en oplichting via internet komt veel voor. We staan inwoners en ondernemers bij die dit overkomt. We geven trainingen en voorlichting aan inwoners en ondernemers hoe ze veilig gebruik maken van internet.
Toegankelijkheid en inclusie
- We willen dat alle inwoners van Hilversum zich welkom voelen en mee kunnen doen. Ook voor mensen, die slecht ter been zijn, niet goed kunnen horen of zien, in een rolstoel zitten of snel overprikkeld zijn, moeten de buitenruimte, de openbare gebouwen en de horeca goed toegankelijk zijn. Naast trappen zijn meer liften daarom noodzakelijk. Meer openbare toiletten en meer ruime toiletten en blindengeleide stroken zorgen voor net wat meer gemak om mee te doen in de samenleving. Wij willen net dat beetje extra aandacht en hulp. Een actieve groep van mensen met een beperking gaat de gemeente, de horeca, de cultuur en de ondernemers voorzien van tips en verbeterpunten.
- De website van de gemeente voldoet aan de eisen voor toegankelijkheid en we moedigen ondernemers en organisaties aan hun website ook toegankelijk te maken.
- In Hilversum kan je jezelf zijn en houden van wie je wilt. We zetten de kleurrijke Rainbow Week, met activiteiten gericht op de LHBTI-doelgroep, voort. De Paarse Vrijdag krijgt een plek op alle scholen in Hilversum. We blijven voorlichting geven op scholen over inclusiviteit en LHBTI.
Praktische duurzaamheid
- Wij zijn graag duurzaam, maar wel praktisch. We stimuleren zonne-energie en woningisolatie, zodat mensen hun woonlasten laag kunnen houden. Ook op monumenten moeten zonnepanelen geplaatst kunnen worden. We vinden duurzaamheid belangrijk en willen dat iedereen zijn energierekening kan blijven betalen.
- We willen dat er een isolatiefonds komt, waardoor ook mensen met weinig geld de mogelijkheid krijgen om hun huis te isoleren. Het energiedienstenbedrijf moet zichtbaarder zijn en veel inwoners ontzorgen bij het isoleren van hun huis. Ook ondernemers kunnen advies krijgen. Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoren minimaal label C hebben. We denken flexibel mee met ondernemers die zich daarvoor inzetten en we zullen handhaven als ondernemers geen stappen ondernemen.
- We ondersteunen de plannen op het bedrijventerrein Zuidwest voor het verduurzamen van de bedrijven en het aanleggen van het grootste zonnedak van Hilversum.
- We gaan bij de inzameling van plastic over op nascheiding, zodat mensen 1 bak minder in hun tuin hebben.
- We steunen de initiatieven voor hergebruik van materialen. Door ervoor te zorgen dat meer afgedankte spullen bij de kringloop en ruilbeurzen terecht komen of opgeknapt worden, kunnen we de hoeveelheid afval verminderen.
- We ondersteunen en maken ruimte voor deelvervoer-initiatieven. In elke wijk zijn voldoende elektrische oplaadpunten. De bussen en de WMO-taxi’s zijn elektrisch en dus uitstootvrij. We promoten het gebruik van (elektrische) fietsen en elektrische scooters bij de jongeren. We attenderen juist deze groep op deelvervoer, om de aanschaf van de eerste auto te voorkomen of tenminste uit te stellen.
- We gaan voor een fietsvriendelijke gemeente. Er komen grote, gratis fietsenstallingen aan weerszijden van het station. De gratis fietsenstalling aan de Zeedijk blijft bestaan. Ook op de kop van de Groest, bij de markt, proberen we een gratis, overdekte fietsenstalling te realiseren. Naast een parkeernorm voor auto’s komt er ook een parkeernorm voor fietsen, zodat de bewoners van nieuwbouwwoningen hun fiets binnen kunnen zetten.
- Met het Mediapark gaan we in overleg over het verminderen van het energieverbruik door nieuwe media/ICT/lichttechnieken. We willen de mediabedrijven stimuleren het Mediapark energieneutraal te maken door zonnepanelen op de daken te plaatsen.
Werk en economie
- We zijn trots op Hilversum Mediastad. Op het Mediapark zijn veel toonaangevende Nederlandse en internationale mediabedrijven gevestigd. Ze bieden werk aan 6.000 professionals uit Hilversum en de omgeving. Wij willen dat er een gebiedsagenda voor het Mediapark komt, waarbij extra ruimte voor mediabedrijven en Mbo- en Hbo-opleidingen op het gebied van Media en ICT centraal staat.
Het Mediapark is een publiekstrekker. Wij vinden dan ook dat het Mediapark beter moet worden benut, ook 's avonds en in het weekend. - We zetten ons in voor bloeiende bedrijventerreinen en winkelgebieden. We willen een gebiedsagenda voor bedrijventerrein Zuidwest. Onderhoud moet op orde gebracht worden en herontwikkeling bekeken. De ondernemersvereniging van de Gijsbrecht heeft een nieuwe visie/herinrichting uitgewerkt: We willen graag direct starten met een breed participatieproces om een goed draagvlak te creëren voor een herinrichting van dit gebied.
- We ondersteunen de oprichting van Koepelorganisatie Ondernemersvereniging Hilversum (KOH) als belangenbehartiger. Dit biedt de ondernemers een platform van waaruit ze als één gesprekspartner met de gemeente praten. Dit zal het vestigingsklimaat voor ondernemers/werkgevers ten goede komen.
- We willen meer horeca en buurtwinkels in de wijken mogelijk maken, voor meer levendigheid.
- Wij willen de lokale winkeliers en kleine ondernemers beter faciliteren. Zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de wijken. Kennisuitwisseling en tegengaan van bureaucratie is van groot belang.
- Wij steunen de inzet van het Stadsfonds. Hilversumse ondernemersverenigingen en diverse soorten (maatschappelijke) organisaties hebben samen met de gemeente een fonds opgericht om samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker te maken. Wel verwachten we een actievere rol om onderbesteding in bepaalde gebieden te voorkomen. Aangezien ook maatschappelijke organisaties als scholen, kinderopvang en verenigingen bijdragen aan het Stadsfonds, vinden we dat een deel van de gelden ook aan initiatieven voor meer maatschappelijke levendigheid en samenwerking in de wijk besteed moet worden.
- In de afgelopen collegeperiode heeft Hart voor Hilversum ervoor gezorgd dat de hoge subsidie aan Hilversum Marketing naar beneden gebracht is. Wij vinden dat deze subsidie niet meer moet stijgen en dat Hilversum Marketing meer lokale ondernemers en bedrijven voor zich moet winnen.
- Het nieuwe ziekenhuis Tergooi MC is bijna klaar. Er zullen hier veel meer zorgmedewerkers gaan werken. We steunen de verdere ontwikkeling van Zorgpark Monnikenberg, voor goede zorg aan onze inwoners en voor meer werkgelegenheid.
- We steunen het Masterplan Arenapark 2.0, zoals vastgesteld door de raad. Er komt een internationale school, een nieuw zwembad en een nieuwe atletiekhal. In lijn met het aangenomen amendement willen we meer woningen toevoegen, zodat het Arenapark levendiger wordt. Het aantal kantoren hoeft niet uitgebreid te worden. Door bij het treinstation Hilversum Sportpark een grote parkeergarage/transferium/OV-hub te maken, kan het aantal treinreizigers dat hiervan gebruik maakt, flink vergroot worden en wordt de verplaatsing van het perron financieel haalbaar.
- Wij zijn blij met het plan voor het nieuwe stationsgebied. Dit zal een impuls geven aan Hilversum, qua winkelbezoek, werkgelegenheid, wonen en levendigheid.
- Wij staan voor een actieve aanpak van de jeugdwerkloosheid en de begeleiding van jongeren die van school komen om deelname aan het maatschappelijk proces te ondersteunen. Juist nu de economie aantrekt moeten we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk jonge mensen aan het werk komen.
- Wij vinden dat de Gemeente Hilversum zoveel mogelijk moet inkopen bij de lokale midden- en kleinbedrijven.
Sociaal Plein
- Wij vinden dat het Sociaal Plein goed te vinden, bereikbaar en toegankelijk moet zijn voor hen die hierop zijn aangewezen, hulp en bijstand nodig hebben. Een vriendelijke ontvangst in een sfeervolle omgeving is een goede start van een gesprek.
- Wij willen dat de informatie van het Sociaal Plein op de website van Hilversum vollediger is en dat je meer zaken digitaal kunt aanvragen.
- Wij vinden dat een armoedig bestaan in Hilversum niet kan en dat armoede moet worden bestreden. Daarom willen we dat de gemeente veel vaker communiceert via verschillende kanalen over de tegemoetkomingen waar mensen recht op hebben en dat er goed contact is met de Voedselbank.
- We willen dat er vaker maatwerk wordt toegepast bij de kostendelersnorm om schrijnende situaties te voorkomen, met speciale aandacht voor jongeren tot 27 jaar. We willen dat de gemeente blijft lobbyen voor afschaffing van de kostendelersnorm.
Minimaregelingen en schuldhulpverlening
- We willen de minimaregelingen verbeteren: we willen een norm hanteren van 130% van de bijstandsnorm voor de meeste regelingen. Een bijdrage voor een computer of tablet willen we toevoegen aan de minimaregeling voor huisraad. Het activiteitenbudget voor volwassenen en voor kinderen verhogen we met 50 euro per jaar en daarna jaarlijks met inflatie, zodat ze niet meer achterlopen. Het leefgeld voor mensen in de schuldsanering verhogen we, zodat iedereen mee kan blijven doen.
- Wij willen meer en structurele inzet op schuldhulpverlening: actief beleid op het voorkomen van schulden, voldoende schulphulpverleners en schuldhulpmaatjes en meer nazorgtrajecten. Hiermee moet de groeiende inzet van commerciële bewindvoerders voorkomen worden. We willen dat de gemeente zelf bewindvoering gaat uitvoeren. In dat verband wijzen wij ook op de grote groep ZZP'ers, die het soms financieel moeilijk hebben; zij moeten dezelfde ondersteuning krijgen als werkenden en mensen met een uitkering.
- We willen dat er een fonds komt om mensen te helpen, die een achterstand hebben bij de ziektekostenverzekering en daarvoor maandelijks boete betalen. Deze mensen gaan geld uit dat fonds lenen om de schuld bij de ziektekostenverzekeraar af te lossen en kunnen zo weer normaal naar de dokter en de tandarts en beter rondkomen. Als zij hun lening afgelost hebben aan het fonds, kan daarmee een volgende inwoner geholpen worden.
Welzijn en WMO
- Wij vinden dat er genoeg budget vrijgemaakt moet worden voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en Jeugdzorg om te doen wat de inwoners nodig hebben, binnen een efficiënte en doelmatige uitvoering. Wat ons betreft mag er, als dat nodig blijkt, in principe meer geld aan deze zaken besteed worden, dan het budget dat we hiervoor van het Rijk krijgen.
- Wij willen erop inzetten dat er meer vrijwilligers actief worden en dat mantelzorgers goed ondersteund worden.
- Veel mensen moeten langer zelfstandig thuis wonen: ouderen, psychisch kwetsbaren en verstandelijk beperkten. Voor hen is voldoende activiteit dichtbij huis van groot belang. We willen meer initiatieven voor dagactiviteiten in de wijk ondersteunen. Ook sport en bewegen voor ouderen, psychisch kwetsbaren en verstandelijk beperkten willen we uitbreiden. We gaan door met het actieplan tegen eenzaamheid “Samen is leuker!”
- We willen dat mensen die 75 jaar of ouder zijn gratis met de stadsbus kunnen. Zo zijn zij mobieler, kunnen ze beter mee blijven doen en “onder de mensen komen”.
- De wachtlijst voor beschermd wonen is lang. We willen op het Circusterrein plek maken voor “geclusterde woningen” met begeleiding, zodat een deel van de mensen op de wachtlijst daar terecht kan.
- We willen ook verkennen of de moskee en gemeenschap van Milli Görüs elders een plek kan krijgen. De moskee en gemeenschap van Milli Görüs op de Herenstraat bestaan al jaren. De verkeerssituatie in de Herenstraat is zo complex, dat we kijken naar huisvesting die passender is.
- Wij willen dat er voldoende noodopvang voor verwarde personen is en goede begeleiding van mensen met psychische problemen. Dit is belangrijk voor deze mensen en het beperkt ook de overlast die zij soms geven in wijken. We zetten extra in op nazorg voor mensen die in crisis opgenomen zijn geweest in de Rembrandthof (GGZ) en op mensen die een suïcide-poging hebben gedaan. We werken samen met GGZ Centraal en Tergooi MC om deze mensen thuis verder te begeleiden. Dit voorkomt een nieuwe terugval.
Jeugdzorg
- We willen dat de jeugdconsulenten van het Sociaal Plein en de opvoedcoaches van het consultatiebureau gekoppeld worden aan “Begeleiding in de Wijk”. Zo kunnen kinderen in gezinnen, waarvan de ouders kwetsbaar zijn, sneller en beter ondersteund worden.
- Wij vinden dat probleemgedrag bij kinderen vroegtijdig moet worden gesignaleerd op kinderopvang en peuterspeelzaal en dat ouders hierbij door professionals moeten worden ondersteund.
Integratie
- Van mensen die uit het buitenland komen en zich in Hilversum vestigen verwachten we dat ze de Nederlandse taal leren, een baan zoeken, maatschappelijke contacten opbouwen en onze gewoontes en gebruiken respecteren. Hart voor Hilversum is een partij voor alle inwoners van Hilversum: jong/oud, rijk/arm, hetero/homo, autochtoon/allochtoon.
- De inburgering van nieuwkomers moet voortvarend ter hand worden genomen.
Gezondheid
- Wij maken ons sterk voor Zorgpark Monnikenberg, met een volwaardig ziekenhuis, een eerstehulppost, een huisartsenpost en een avond/nachtapotheek.
- Wij zetten in op een fietsvriendelijke gemeente. Fietsen en wandelen houdt iedereen fit, ook tot op hoge leeftijd.
- Wij willen dat de luchtkwaliteit (fijnstof) wordt bewaakt en waar mogelijk wordt verbeterd.
- Wij willen dat op alle scholen preventieve voorlichting wordt gegeven over de gevolgen van verslaving aan drank, drugs en roken, zodat meer jongeren hiervan afzien.
- Wij vinden dat het sportbudget moet worden ingezet voor goede sportvoorzieningen in Hilversum, waar iedereen gebruik van kan maken. Wij willen dat Hilversummers de mogelijkheid krijgen om te sporten. De impact van Corona op het verenigingsleven en op de bedrijfsvoering van deze verenigingen is groot. Wij willen hen steunen in het belang van de gezondheid van onze inwoners.
Natuur, groen en dieren
- We zijn trots en zuinig op het Goois Natuur Reservaat. Veel inwoners genieten van de natuur om Hilversum. Deze natuur om Hilversum heen moet worden versterkt en behouden. Het tegengaan van zwerfvuil vinden we belangrijk. We willen dat het verder kappen van bomen voor meer heide wordt heroverwogen. We zien graag een goede samenwerking met de natuurverenigingen die het Gooi rijk is.
- We koesteren onze groene omgeving en het groen in de wijken. We willen dat het groen goed onderhouden wordt. Hilversum was ooit bekend om zijn bloeiende perken. De visie van Dudok was dat er meer natuur in de bebouwde kom gehaald werd. Dat idee mag terugkomen door meer groen in de openbare ruimte. Meer groen op het bedrijventerrein Zuidwest en aanpassen van het Voetstappenpad in Kerkelanden. We ondersteunen groene initiatieven van inwoners.
- We zetten in op meer biodiversiteit in het groen en de natuur van Hilversum. Het nieuwe maaibeleid, waarbij bermen en plantsoenen minder gemaaid worden, waardoor meer biodiversiteit ontstaat, draagt daaraan bij.
- We steunen de plannen voor renovatie of nieuwbouw van het dierenasiel. Zwerfdieren willen we zo snel mogelijk weer opvangen in ons eigen dierenasiel. Wij zijn voorstander van het samengaan van het dierenasiel en de dierenambulance. Dit samengaan is in het belang van het dierenwelzijn. Wij willen niet dat dieren onnodig naar Amersfoort getransporteerd worden en dat eigenaren hun vermiste huisdier gewoon in Hilversum op kunnen halen.
- We schaffen de hondenbelasting af.
Cultuur
- Wij willen een extra bescherming van de bijzondere gebouwen die Hilversum zo mooi maken. De adviezen van de erfgoedclubs (Albertus Perk/Hilversum Pas Op/SOS Hilversum) moeten goed meegewogen worden bij belangrijke beslissingen.
- Wij willen kunst- en cultuureducatie en amateurkunstbeoefening voor iedereen toegankelijk maken.
- Er wordt al jaren gewerkt aan een plan om de Kerkbrink om te vormen tot een Media/Cultuurplein, maar nog steeds ligt er geen uitgewerkte businesscase. De kosten zijn onbekend. Ook hebben wij zorgen over de verkeersstromen rondom de Kerkbrink. Wij kunnen ons voorstellen dat de bibliotheek beter op zijn plek is op het Oosterspoorplein, pal naast het station en dicht bij het busstation. Zo worden voorzieningen beter verdeeld tussen centrum en Oost en wordt de verbindingstunnel beter benut. De OV-bereikbaarheid van de bibliotheek wordt dan uitstekend en er is ruim plek in de nieuw geplande fietsenstalling aan die kant van het station. Een bibliotheek, samen met een talkshow/debatcentrum, studeerplekken en een nieuw consultatiebureau, pal aan het nieuwe groene plein van Bruisend Hart, lijkt ons geweldig. De bieb krijgt de rol van Volksuniversiteit terug: ondersteuning voor kinderen en mensen, die moeilijk lezen en schrijven, en meer trainingen over meedoen in de steeds complexer wordende maatschappij, plus leerplekken voor iedereen.
- De Vorstin kent haar belangrijke plek binnen de cultuurbeleving voor Hilversum en dat gaat verder dan enkel een concert. Dat dragen we een warm hart toe.
Het Filmtheater is ook een mooie cultuurpartner in Hilversum. We blijven graag buitenevenementen ondersteunen, waar diverse doelgroepen van kunnen genieten. Naast theatervoorstellingen in Santbergen en Kleintje Kunst, en na renovatie in de Vioolkist, is het misschien ook mogelijk in bestaande gebouwen in Hilversum passende voorstellingen te programmeren. - We blijven kritisch op de verhouding tussen de subsidie die de gemeente geeft aan Museum Hilversum en de prestaties. Het aantal betalende bezoekers (zonder Museumjaarkaart) blijft laag. Wij willen dat Museum Hilversum, afgezien van de schoolklassen, een breed publiek bereikt.
Verkeer
- Wij vinden dat Hilversum fietsvriendelijker moet worden gemaakt. Er moeten voldoende plekken zijn om je fiets te kunnen parkeren. De fietsenstalling bij de Zeedijk blijft gratis. Ook op de kop van de Groest, bij de markt, proberen we een gratis, overdekte fietsenstalling te realiseren. Er komt een parkeernorm voor fietsen bij nieuwbouw, zodat iedereen zijn fiets binnen kan zetten.
- We realiseren het plan voor een grote, gratis fietsenstalling aan weerszijden van het station. Ook bij de stations Mediapark en Sportpark worden de fietsenstallingen uitgebreid.
- Om het autoverkeer naar het Mediapark voor een deel te verminderen, willen we een Park+Bike/OV-hub naast de snelweg (A1) realiseren. Werknemers parkeren hun auto vlak naast de snelweg en rijden met een elektrische (deel)fiets over een snelfietspad over de hei naar het Mediapark. Voor bezoekers rijdt er ook een zelfrijdende, elektrische OV-panoramashuttle over de hei naar het Mediapark.
- We willen geen weg over de hei voor auto’s, ook niet voor elektrische auto’s.
- Op het Arenapark komt er een grote ondergrondse parkeergarage/transferium: hiermee zijn het zwembad en de sportvoorzieningen goed bereikbaar en je bent via het snelfietsnetwerk ook zo in het centrum.
- Werkgevers hebben vanuit het Klimaatakkoord een rol bij het terugdringen van het woon-werkverkeer per auto. We willen dat er minder gratis parkeerplekken zijn voor werknemers en er meer ingezet wordt op fiets, OV en thuiswerken.
- We willen dat 75+’ers gratis met de stadsbus kunnen. Ouderen blijven immers makkelijker 'onder de mensen' als ze zelfstandig op pad kunnen blijven gaan, ook als fietsen in het drukke verkeer moeilijker wordt.
- We willen meer nachttreinen tussen Utrecht, Hilversum en Amsterdam, zodat het makkelijk is om naar concerten, voorstellingen en het uitgaansleven in Utrecht en Amsterdam te gaan.
- Op verzoek van inwoners voeren we enquêtes uit naar de wens voor betaald parkeren in een wijk. Als de meerderheid van een straat dat wil, wordt betaald parkeren ingevoerd.
- We gaan met de buurten in overleg hoe bestelbusjes veiliger (tegen inbraak) geparkeerd kunnen worden.
- Wijkparkeren mag geen melkkoe zijn. De parkeervergunning voor de eerste auto blijft goedkoper.
Woonlasten
- De woonlasten (afvalstoffenheffing, rioolheffing en de Onroerend Zaak Belasting (OZB) tezamen) mogen niet met meer stijgen dan de inflatie. De gemeente moet haar begroting goed op orde houden, haar schulden aflossen en prudent financieel beleid voeren, zodat de woonlasten niet hoeven te stijgen met meer dan inflatie en we toch de vermoedelijk stijgende kosten voor zorg en welzijn kunnen opvangen.
- We schaffen het onderdeel hondenbelasting op de woonlastennota af.
Onze resultaten van de afgelopen 4 jaar
De afgelopen jaren zijn wij uitgegroeid tot de grootste partij van Hilversum. We zijn in 2010 gestart met 1 raadszetel in de oppositie. In 2018 behaalden we 8 zetels van de 37 gemeenteraadszetels. We waren daarmee de grootste fractie. We hebben een brede coalitie gevormd van 4 partijen: Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks. In de afgelopen jaren zijn er enorm veel zaken verbeterd en zijn er veel plannen gemaakt en gerealiseerd voor Hilversum. Het motto van de coalitie, "Aan de slag! voor een buurtgericht, duurzaam, veilig en levendig Hilversum" is goed ingevuld.
In 2018 gingen we de verkiezing in met 15 speerpunten. Deze zijn grotendeels gerealiseerd of onderweg! Hieronder lichten we toe wat we op deze 15 speerpunten bereikt hebben:
Actieve burgerparticipatie: Inwoners en ondernemers worden eerder en vaker bij plannen betrokken. Zo zijn de bouwplannen voor Hunkemöller door buurtparticipatie verbeterd: minder massaal en met meer groen. En Hart voor Hilversum heeft de plannen voor 10.000 nieuwe woningen gestopt, omdat wij vinden dat er eerst met de inwoners gepraat moet worden over de toekomst van Hilversum.
Geen Gooistad: er is geen herindeling naar Gooistad gekomen.
Meer sociale huurwoningen: er zijn veel meer sociale huurwoningen bijgebouwd en in de planning. Van alle woningbouwplannen die in de afgelopen collegeperiode gestart zijn, is min. 33% sociaal en 50% middenduur. De "1000 1- en 2-persoons woningen erbij" uit het coalitieakkoord is ruimschoots gehaald.
Meer groen: De bezuiniging op groenonderhoud is teruggedraaid. Er is meer aandacht voor groen en biodiversiteit in de wijken.
Handhaving woningsplitsing: Er zijn extra handhavers op straat gekomen en extra handhaving op illegale woningsplitsing, waardoor veel nieuwe woningsplitsingen voorkomen zijn.
Winkelen op zondag mag: Winkelen op zondag is alweer 3 jaar gewoon.
Park+Bike: Hart voor Hilversum heeft begin 2018 een plan gepresenteerd om de files in Hilversum ter verminderen door middel van een Park+Bike vanaf de snelweg A1 naar het Mediapark. Dit plan wordt nu verkend en uitgewerkt.
Prijs parkeervergunning halveren: Het tarief voor een parkeervergunning voor de eerste auto is al 3 jaar geleden gehalveerd.
Kleine Spoorbomen open: De kleine spoorbomen blijven open voor fietsen, maar om technische redenen helaas niet voor auto's.
Betere dienstverlening in het Sociaal Domein: Meer mensen vinden het Sociaal Plein nu voor hulp. De informatie op de website is helderder. De afhandeltijden van de aanvragen WMO en Jeugdzorg zijn sterk verbeterd.
Effectievere schuldhulpverlening: Er zijn werken meer schuldhulpverleners op het Sociaal Plein, er worden nu ook saneringskredieten verstrekt en door vroegsignalering worden inwoners met schulden eerder geholpen.
Behoud de buurthuizen: In Oost is er een Buurtkamer gekomen op het Lucentterrein en een broedplaats “Vonk in de Wijk”. Buurthuis de Nieuwe Lelie gaat gebouwd worden, zelfs samen met een basisschool, kinderopvang, een Centrum voor Jeugd & Gezin en een jongerencentrum.
Een nieuw afvalinzamelingsplan: De extra PMD-bak is er helaas gekomen, maar we kunnen daar binnen een paar jaar vanaf.
Duurzame, besparende maatregelen: Er zijn veel duurzaamheidsleningen voor isolatie en zonnepanelen verstrekt.
Grote, gratis fietsenstalling: De megagrote, gratis fietsenstalling onder het station komt eraan! De eerste bouwactiviteiten zijn gestart.
